Radionica glagoljice u Riznici splitske katedrale

Dana 8. rujna obilježava se Međunarodni dan pismenosti. Cilj ovog dana, koji je utemeljen na inicijativu UNESCO-a i redovito se obilježava od 1967. godine jest podsjećanje na važnost pismenosti kao pitanja dostojanstva i ljudskih prava.

Ove godine smo netom prije početka škole proslavili Međunarodni dan pismenosti učeći uglatu glagoljicu s djecom vrtićke i školske dobi.

Glagoljica kao najstarije hrvatsko pismo za čiji su nastanak zaslužna braća sv. Ćiril i Metod, prvo je pismo kojim su Hrvati bilježili svoj materinski jezik već u 10./11. st. Braća su prevela s grčkog na starocrkvenoslavenski sve najvažnije liturgijske tekstove.

Okupljena djeca imala su priliku naučiti čitati i pisati glagoljicu. Pogledali su kratke filmove u kojima su mogli vidjeti kako su se nekoć pisale knjige prije izuma tiskarskog stroja.

Upoznajući  se s mukotrpnim radom nekadašnjih pisara koji su učestalo bili dio klera spoznali su koliko je truda, strpljivosti i talenta bilo potrebno da bi nastala djela poput Hrvojevog misala, Brevijara Vida Omišljanina ili Fraščićeva psaltira.

Na kraju radionice svoje radove su ponosno ponijeli kućama kao uspomenu na nešto novo naučeno o povijesti hrvatskoga jezika.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...
Knjiga „Deus absconditus – Ivan Pavao II. o Duhu Svetom“ doc. dr. Emanuela Petrova, profesora dogmatike pri Katoličkome ...