U Omišu predstavljena knjiga doc. dr. Emanuela Petrova

Knjiga „Deus absconditus – Ivan Pavao II. o Duhu Svetom“ doc. dr. Emanuela Petrova, profesora dogmatike pri Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Splitu i župnika Župe sv. Petra ap. na Priku u Omišu predstavljena je uoči prve nedjelje došašća, u subotu,  2. prosinca u prepunoj dvorani Ilirskog sjemeništa u Omišu.

O knjizi su govorili njezini recenzenti prof. dr. Ante Mateljan i doc. dr. dr. Ivan Macut s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, te prof. Petar Buljević, ravnatelj Centra za kulturu Omiš.

Uvodni dio predstavljanja prof. Buljević je započeo Himnom Duhu Svetom, spominjući se značenja i naklonosti Ivana Pavla II. prema Hrvatima te čestitao autoru na ovom značajnom djelu, koje sažima istinu što je prožimala cijeli pontifikat svetog Pape. Potom je istaknuo osnovne karakteristike knjige. Djelo je ugledalo svjetlo dana u izdanju Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Katoličke izdavačke kuće – Crkva u svijetu, u nakladi od 1000 primjeraka, a uz potporu Ministarstva znanosti Republike Hrvatske. Tekst je lektorirala s. Marija Stela Filipović.

Govoreći o egzegetskoj, teološkoj i mističnoj dimenziji spisa Ivana Pavla II., prof. dr. Ante Mateljan naglasio je prožetost njegovog cijelog pontifikata snagom i silom Duha Svetoga te pozvao nazočne i buduće čitatelje da obrate pozornost na činjenicu kako bez božanstva Duha, čovjek je bez ičega, tone sav u crnom zlu, kako kaže Posljednica Duhova. S pravom ga sveti Papa časti naslovom Deus absconditus – Skriveni Bog, jer se ne da obuhvatiti niti opipati ljudskim rukama, ali je itekako vidljiv u konkretnom svjedočenju kršćanske ljubavi, zaključio je prof. Mateljan.

Foto: Martina Mladin

Predstavljajući sadržaj svakog od šest poglavlja ove knjige o Skrivenom Bogu, doc. dr. dr. Ivan Macut prikazao je razvoj objave Duha Božjega, počevši od postupne pedagogije u objavi Božjeg daha u Starom zavjetu, preko objave osobe Duha u Novom zavjetu sve do identiteta Duha Svetoga i njegovog djelovanja u Crkvi i u čovjeku. Upravo u produhovljenju i pobožanstvenjenju čovjeka Skriveni Bog pokazuje svoju naklonost čovjeku i ljubav kojom mu želi podariti dioništvo na svom vječnom životu, naglasio je doc. Macut. Skladnim pjesmama u čast pape Ivana Pavla II. i Duha posvetitelja ovo predstavljanje je uzveličao bend mladih „Petrus“ iz Župe sv. Petra ap. Priko-Omiš pod vodstvom Irene Perišić.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...