Proslava sv. Luke u Podbablju i nagrada fra Vinku Gudelju

Blagdan sv. Luke, zaštitnika župe Podbablje svečano je proslavljen 18. listopada u toj drevnoj župi nadomak Imotskog kada je proslavljen svečev blagdan, a tom zgodom je i proslavljen dan općine Podbablje.

Već od ranih jutarnjih sati brojni vjernički puk pristigao iz svih župa Imotske krajine te iz susjedne Hercegovine, nadasve iz Duvanjskog kraja počeo je dolaziti u svetište na Kamenmostu da bi nakon toga od 7 sati pa onda svakog sata bile služene svete mise u podbapskoj župnoj crkvi posvećenoj tom svecu, koja je najstarija imotska crkva te Spomenik kulture Republike Hrvatske, a tom prigodom organizirana je i prigoda za ispovijed.


Središnje euharistijsko slavlje na kojem je nazočilo veliko mnoštvo vjernika predvodio je fra Zoran Kutleša, imotski župnik, gvardijan i dekan uz koncelebraciju fra Nikice Ajdučića, podbapskog župnika, fra Vinka Gudelja, donedavnog župnika u Podbablju, a danas u Prološcu te još petoricu svećenika.
Propovjednik fra Zoran Kutleša istaknuo je važnost sv. Luke i njegove crkve na Kamenmostu koja je odavnina bila jedina župna crkva svih Imoćana smještenih uz južnu stranu Imotskog polja. Dotakao se i suvremenih problema koji danas sve više ukorjenjuju u sve pore društva, a da ljudi upravo pod bremenom njih se okreću materijalizmu i prolaznim stvarima.
Na kraju misnog slavlja, tijekom kojega je pjevao Mješoviti pjevački zbor župe Podbablje, svima se zahvalio župnik fra Nikica Ajdučić, istaknuvši radost što se mnoštvo vjernika okupilo i ove godine na ovaj blagdan. Na poseban način zahvalio je predvoditelju misnog slavlja gvardijanu fra Zoranu te svim vjernicima koji su pridonijeli da ovaj dan bude ovako svečan.
Uoči središnjeg misnog slavlja održana je i tradicionalna procesija oko crkvenog dvorišta u kojem su podbapski očevi nosili zavjetni kip svoga patrona.
Tri dana uoči blagdana održana je i trodnevna duhovna priprava. Prvog dana euharistijsko slavlje predvodio je dr. fra Domagoj Runje, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, a poslije mise održao je predavanje o sv. Luki. Drugoga dana trodnevnice pred prepunom crkvom roditelja ovogodišnjih krizmanika i prvopričesnika prigodno zanimljivo predavanje održao je župnik fra Nikica Ajdučić, a uoči sv. Luke održana je misa koju je predvodio don Petar Čondić, župnik župe Poljica, a poslije mise je održano prigodno obilježavanje 25.obljetnice župnog lista "Most".
Prije svečane svete mise održana je svečana sjednica Općinskog vijeća općine Podbablje na kojoj su osim općinskih čelnika nazočili i Ante Sanader,župan splitsko-dalmatinski, saborski zastupnik Živko Nenadić te mnogi drugi uzvanici.
Za vrijeme svečane sjedice u općinskoj vijećnici uručena je i povelja općine Podbablje dosadašnjem župniku fra Vinku Gudelju za izniman duhovni i materijalni rad u župi Podbablje. Kako je istaknuo načelnik općine Podbablje Tonći Vuksan na čiji je prijedlog, a uz jednoglasnu potporu svih vijećnika fra Vinko i dobio nagradu, "fra Vinko je", rekao je načelnik, "u svojih trinaest godina službe (dvije kao kapelan) pomirio ono što je bilo nemoguće pomiriti te se posebno istaknuo u odgoju djece i mladih te na materijalnom planu jer uz ostale pothvate temeljito obnovi župnu crkvu Sv. Luke koja je Spomenik kulture Republike Hrvatske nulte kategorije.
Na svečanosti povodom dana općine Podbablje, 18. 10. 2011. godine u 9.45 sati, na blagdan svetog Luke, u prostorijama općinske vijećnice, održano je predstavljanje nove knjige fra Ivana Jukića. Ova druga knjiga fra Ivana Jukića, koji pastoralno pomaže u župi Podbablje, nosi naslov: "O Tinu, Gotovcu, Twainu i religijskom fenomenu", a predstavili su je dr. fra Bruno Pezo, novinar Mladen Vuković i sam autor.