Bivši studenti - polaznici vjeronauka u župi Gospe od Zdravlja od 1988. - 1991. opet na okupu

Prošlo je dvadeset godina otkad se održao posljednji studentski vjeronauk u samostanu Gospe od zdravlja u Splitu kojeg je vodio fra Stipica Grgat, od milja zvani "pratar". On je vodio generacije studenata u periodu od 1988. do 1991. godine, kada se sa vjeronaukom prestalo. Rat je kucao na vrata i sva bezbrižna druženja su se preorijentirala na važnije aktivnosti, pomaganje u Caritasu, samostanu i sl. Neki od njih su otišli u Domovinski rat, a neki se iz njega nažalost nisu ni vratili.


U subotu 8. listopada, dvadeset godina od posljednjeg okupljanja, ostvarena je dugogodišnja želja našeg "pratra" da se ponovo okupimo, ali ovaj put sa svojim obiteljima i u godini koja je u Hrvatskoj proglašena godinom obitelji. Okupljanje je započelo u crkvi Gospe od Zdravlja slavljenjem sv. Mise prikazane za naše obitelji i za pokojne prijatelje fra Milu i Igora. Na početku sv. Mise pozdravio nas je aktualni župnik fra Mate Matić. Misu je predvodio fra Stipica naš bivši kateheta. U propovijedi je među ostalim ponovio i naglasio poruku sv. Oca Benedikta XVI. upućenu hrvatskim obiteljima u Zagrebu: Obitelj je bila i ostala temelj i rasadnik žive vjere u Krista Gospodina.




Nastavak našega okupljanja slijedio je u samostanskoj Pinakoteci gdje je prikazana prezentacija naših starih fotografija i prisjećanja na druženja, putovanja, predstave u kojima smo glumili€¦ S radošću smo gledali stare fotografije i uspoređivali se kako smo izgledali tada, a kakvi smo i gdje smo sada. Slijedilo je slatko druženje u dvorani. Izmijenili smo međusobna iskustva. Doznali smo mnogo novoga jedni o drugima. Bilo je opet sve veselo kao nekad, doduše ne uz gitaru nego uz fra Stipičine diple. Najljepše je bilo vidjeti koliko djece se na susretu okupilo, a sve potomaka jedne sretne studentske ekipe. Odlučeno je da ne čekamo još dvadeset godina da se ponovo vidimo, nego da nastavimo sa susretima svake godine prve subote u kolovozu kada u Split dolazi mnogo prijatelja koji više ne žive u Splitu, a s kojima bismo se tako rado ponovo prisjećali starih dobrih dana vjeronauka u Gospe od zdravlja.