Proslava sv. Franje u Franjevačkom klerikatu o. Ante Antića u Splitu

Na blagdan serafskog oca sv. Franje u utorak 4. listopada, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je svečano misno slavlje u samostanskoj crkvi Presvetog Otkupitelja u Splitu. U koncelebraciji su bili fra Šimun Bilokapić, gvardijan samostana O. fra Ante Antića, fra Domagoj Runje, magistar franjevačkih bogoslova, fra Stipe Nimac, domagistar, don Boris Vidović, ravnatelj Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu, don Mario Volarević, zamjenik ravnatelja, i još šest svećenika. Ujedinjavanjem Teologije u Splitu i Franjevačke visoke teološke škole iz Makarske u jedinstveni Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, na blagdan sv. Franje bogoslovi i odgojitelji Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja osmu godinu za redom slave zajedno s bogoslovima i odgojiteljima splitskoga Centralnog bogoslovnog sjemeništa.



Na početku slavlja nadbiskup je pozdravio sve franjevce koji danas slave svoga utemeljitelja svetoga Franju, oca franjevačke karizme koja je toliko prisutna u Katoličkoj crkvi u Hrvata, ali i u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Podsjetio je nazočne na dolazak pape Ivana Pavla II. 1998. godine u Split dodavši: "Ne želimo se vraćati samo u prošlost nego nošeni snagom i nadahnućem osoba i događaja želimo zamoliti da nas, po zagovoru sv. Franje, ovo današnje slavlje obilježi snagom svoga duha i evanđelja". Svoju je propovijed mons. Barišić započeo govorom o Franjinom, kršćanskom i franjevačkom pozdravu "Mir i dobro" koji "razumiju svi, čak i agnostici i nevjernici. I oni traže mir i dobro. Sve naše društvene ustanove idu za mirom i dobom svojih građana. Ali, problem je kako i kojim putem doći do tog mira i dobra. To je neprestana želja svakog čovjeka. Franjin otac je želio mir i dobro za svoju obitelj, svoga sina i svoj grad. Međutim, on je taj mir i dobro želio preko stvari i materijalnih dobara, preko ugleda i vlasti", kazao je nadbiskup. Naglasio je da je "Franjo od svoga života izgradio katedralu, katedralu koja ima prostora za osobe i zajedništvo, za mir i dobro, a ne za stvari koje će biti u skladištu. Franjo je izgradio put mira i dobra, put pročišćene savjesti pred Bogom koji daje taj mir i dobro čovjeku. To je mir koji čovjek traži u dubini svoga bića, to je mir koji ne razara nego mir koji stvara prave ljudske odnose prema Bogu i bližnjemu. Franjo je svojim stilom prešao u novog čovjeka koji je suprotnost od onoga 'imati'". Franjo je, tražeći original svoga života, pronašao u Isusu Kristu Božju mudrost koju je crpio iz euharistije. Franjo je postao izvor mira i dobra jer je osposobljen za primati i davati. To nadilazi tržišnu logiku koju primjenjujemo u sebi. Nadbiskup je pozvao sve da poput sv. Franje grade katedralu životu i da svima taj svetac bude izvor nadahnuća.


Na završetku slavlja, gvardijan fra Šimun Bilokapić zahvalio je u ime franjevačke zajednice nadbiskupu kazavši: "Nama franjevcima je uvijek drago kad netko izvan naše franjevačke zajednice progovori o franjevačkim vrednotama na ovako slikovit i dubok način. Hvala na poruci što ste Franjin život iščitali iz perspektive današnjih problema. Na taj ste način aktualizirali njegov lik i njegovu suvremenost ali i način rješavanja teških i nagomilanih modernih problema". Zatim je zahvalio odgojiteljima odgojnih zavoda što se trude oko ovakvih susreta. Obraćajući se bogoslovima istaknuo je važnost ovih susreta jer su oni polog njihovoga sutrašnjeg pastoralnog rada i prenošenja vjernicima evanđeoske i franjevačke poruke. Zahvalio je i redovnicama milosrdnicama te svima koji su uzveličali proslavu sv. Franje. Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevali su bogoslovi pod ravnanjem mo. fra Mile Čirke. Druženje je nastavljeno u Franjevačkom klerikatu o. Ante Antića u Splitu.