KBF Sveučilišta u Splitu započeo s novom akademskom godinom 2011./12.

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu započeo je u ponedjeljak 3. listopada novu akademsku godinu 2011./12. Euharistijsko je slavlje, u koncelebraciji s nastavnicima i odgojiteljima u kapeli splitskoga Centralnog bogoslovnog sjemeništa, predvodio Veliki kancelar Fakulteta mons. Marin Barišić. Pozdravivši sve sudionike slavlja mons. Barišić je naglasio da studirati teologiju znači tražiti, otkrivati i svjedočiti istinu. "U tom nam može pomoći Duh Sveti, kojega zazivamo na početku nove akademske godine da nam prosvijetli um i zagrije srca, da nam pomogne rasti u stjecanju novih znanja koja će nas učiniti prijateljima istine", kazao je nadbiskup na početku misnog slavlja. U svojoj je propovijedi splitsko-makarski nadbiskup u svjetlu biblijskih tekstova govorio o značenju i smislu teologije i načinu kako je treba studirati.


 



Biblijski tekstovi, od proroka Jone pa do milosrdnog Samaritanca, govore kako je potrebno učiti i činiti, biti "bližnji" za druge. A biti "bližnji" znači: žrtvovati se da bi drugi živio. Za ljubav treba umrijeti da bi se od ljubavi živjelo. Isus je dao pravi primjer predane ljubavi. On je za ljubav umro, a mi od te žrtve i ljubavi živimo, kazao je nadbiskup upozorivši studente i profesore da ne budu poput bjegunca Jone ili poput levita i svećenika koji su, kako nam evanđelje prenosi, vidjeli potrebnoga ali su ga ignorirali, nego da budu poput proroka Jone i milosrdnog Samaritanca koji će znati što je dobro i koji će to dobro činiti. U tomu im uvelike može pomoći studij teologije. "Dragi bogoslovi, studenti i studentice vaš primjer mijenja i nas", zaključio je nadbiskup svoju propovijed. Misno je slavlje završilo drevnim himnom Duhu Svetomu "O dođi Stvorče", a potom je program nastavljen u velikoj dvorani Fakulteta. 
Budući da još nije stigla iz Vatikana potvrda o novoizabranom dekanu dr. fra Anti Vučkoviću, veliki kancelar fakulteta mons. Barišić imenovao je dr. Nediljka Antu Ančića vršiteljem dužnosti dekana Fakulteta, koji je nazočnima uputio prigodnu riječ te izrazio dobrodošlicu svim novim studentima. Studij teologije unutar splitskoga Sveučilišta ima svoje posebne obveze. Ovdje se ne radi samo o stjecanju znanja nego je jednako važno njegovati kršćansku duhovnost, odnosno rasti i formirati se u kršćanskoj vjeri. Razum i vjera ne suprotstavljaju se nego su upućeni jedno na drugo, nadopunjavaju se i međusobno prožimaju, naglasio je dr. Ančić dodavši da je stoga za ozbiljan studij potreban odgovoran intelektualan rad ali i redovita molitva. Nazočnima se obratio i veliki kancelar fakulteta mons. dr. Barišić poželjevši novoizabranom dekanu, profesorima i studentima blagoslovljenu i uspješnu novu akademsku godinu. Prodekan za nastavu dr. Alojzije Čondić iznio je potom sve važne obavijesti o predavanjima i tijeku rada u novoj akademskoj godini.