U Kaštel Starom proslavljena 440. obljetnica Gospe od Ružarija

U župi sv. Ivana Krstitelja u Kaštel Starome proslavljena je svetkovina Gospe od Ružarija u istoimenoj crkvi koja je zaštitnice navedene župe uz sv. Ivana Krstitelja.  Procesiju Gospinim kipom kojeg je nosila  mladež bratovštine Sv. Jurja od Raduna oko  stare kaštel jezgre i misno slavlje predvodio je profesor na KBF fra Domagoj Runje, uz koncelebraciju župnika don Lovre Šole, mons. Josipa Čorića, don Mije Grozdanića, don Luke Vuce, don Bože Škembera i don Augustina Radovića - uz pratnju župnog zbora kojim ravna maestrica Antonia Teskera. Procesiji i misnom slavlju nazočili su brojni župljani i ostali Kaštelani, Trogirani, među kojima je bila i dogradonačelnica Marinka Parčina (tajnica župnog pastaranog vijeća) sa suradnicima, predstavnici Županije sa kaštelanskog područja, članovi bratovštine sv. Jurja od Raduna te Kaštelani podrijetlom iz Zagore u svojim narodnim nošnjama, koji su ispred crkve pozdravili Gospu 'Ojkavicom'.


U propovijedi fra Domagoj Runje napomenuo je kako se ovu godinu slavi 440. put Gospe od Ružarija koji je ušao u kalendar crkvene godina kao uspomena na pobjedu u pomorskoj bitci kod Lepanta i  sjećanje na mnoge Kaštelane (poimenice se zna za njih 19), pripadnike Sv. Lige i trogirske galije La Donna dali svoje živote u toj pomorskoj bitci. Ovaj blagdan je puno više od sjećanja na navedenu pobjedu, on zahvaća našu prošlost, sadašnjost i budućnost. Najdraža molitva pape Ivana Pavla II. je krunica  koju je molio cijeli život i napisao o njoj jednu knjižicu u 85. godini života. Fra Domagoj je iz nje obradio tri obilježja: svakodnevna molitva, zajednička molitva i otajstvena molitva. Krunica kroz crvenu godinu je molitva koja se moli skoro svaki dan, s obzirom na neke molitve koje se možda mole samo jedanput godišnje. Krunica kao molitva je veoma jednostavna i naliči na našu svakodnevicu. Boga tražimo u svakodnevnici na bilo kojem mjestu i kroz molitvu krunice.
Krunica je zajednička molitva - može se moliti i osobno u raznim poslovima. Imamo čak dokumentarni film iz 30-i godina prošlog stoljeća gdje komiški ribari vadeći mrežu iz mora skupno mole krunicu. Ona ima oblik lanca koji na kraju završava s križem Isusa Krista - to je znak da tom jednostavnom molitvom možemo doći do križa - Isusa Krista, što je cilj svakog istinskog kršćanina. Cilj krunice je da po pobožnosti prema Mariji dođemo do Isusa Krista i tako imamo život na ovoj zemlji i u vječnosti. Zrnca krunice su povezana končićem koja nam predočuju sliku svih vjernika, pa tako i obitelji. To je tipična obiteljska molitva, barem iz onih vremena kad su je molili komiški ribari. Crkava jedva čeka kada će se prestati moliti za obitelji, odnosno kada će se krunica moliti u današnjoj obitelji kao što je bila praksa nekoć.
Krunica je otajstvena molitva. Do 2002. godine bilo je 15 otajastava krunice. Onada j bl. Papa Ivan Pavao II. uveo 16. otajstvo krunice - otajstvo svjetla, koje se odnosi na Isusovo javno djelovanje i tako obogatio naša razmatranja u krunici, koji je mali sažetak evanđelja. Kad promatramo otajstva u krunici koja molimo, moramo ih povezati sa životom. Po teološkom izričaju Marija je dovršeni lik crkve, tj. svakog kršćanina. Ona je u svom životu ostvarila ono što mi trebamo postati. - Neka nam BDM bude pomoć, uzor i zaštita da i mi ostvarimo u svom životu Božju volju onako kako je ona ostvarila u svome, zaključio je fra Domagoj.
Pri kraju misnog slavlja nazočnim se obratio župnik don Lovre Šola koji je zahvalio prevoditelju misnog slavlja koji je na jednostavnim riječima približio otajstvo krunice i važnost te molitve za naš svakidašnji život, kao i braći svećenima koji su suslavili sa njima. Zahvalio je svima koji su na bilo koji način uzveličali blagdan njihove zaštitnice.