Proslava sv. Klare u Podbablju

Mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda (FSR) sv. Klare Asiške iz Podbablja u četvrtak 11.kolovoza, proslavilo je blagdan svoje zaštitnice.

Uz domaćine, slavlju su nazočila sva mjesna bratstva imotskog samostanskog okružja iz župa: Proložac, Imotski, Vinjani, Runovići i Zmijavci zajedno sa svojim duhovnim asistentima i ministrima.

Ovogodišnje svečano misno slavlje u crkvi Sv. Ante predvodio je mjesni župnik i duhovni asistent FSR-a Podbablje: fra Nikica Ajdučić uz koncelebraciju fra Zorana Kutleše imotskog župnika, gvardijana i dekana te duhovnog asistenta u župi Imotski, nekadašnjeg podbapskog župnika fra Vinka Gudelja, a danas župnika i duhovnog asistenta FSR-a u župi Proložac te fra Jakova Udovičića, duhovnog asistenta FSR-a iz Imotskog i duhovnih asistenata i župnika iz Zmijavaca i Runovića: fra Frane Lace i fra Mladena Prolića.


Pred oko 120 sabranih članova Franjevačkog svjetovnog reda iz navedenih župa propovijedao je  župnik Podbablja fra Nikica Ajdučić koji je istaknuo važnost sv. Klare te povezao svetačke likove sv. Franje i sv. Klare i ukazao na njihovu aktualnost u današnjem vremenu. Kasnije je kazao: "To bijahu sveci koji su znali sv. Evanđelje protkati kroz vlastiti život i učiniti ga dostupnim svojim suvremenicima i svakom čovjeku, sve do danas. Od njih današnji čovjek-bogotražitelj može puno naučiti"- ustvrdio je propovjednik u svojoj nadahnutoj propovijedi.
Poslije svete mise nastavljena je pobožnost euharistijskog klanjanja. Nazočni članovi FSR-a, po primjeru sv. Klare i sv. Franje, zdušno su slavili Gospodina molitvom i pjesmom. Na kraju večernjeg molitvenog programa ministra mjesnog bratstva Podbablje gđa. Ljubica Vujević, u ime domaćina, pozvala je nazočnu braći i sestre u župnu dvoranu na zajedničku večeru i prigodno bratsko druženje.
Blagdanskoj proslavi prethodila je trodnevna duhovna obnova koju je predvodio duhovni asistent FSR-a i župnik u Podbablju fra Nikica Ajdučić. Uz večeri molitve , voditelj je članovima približio osobu i svetačko djelovanje sv. Klare. To bijahu plodonosne i milosne večeri priprave za središnje slavlje koje je proslavljeno na svetičin blagdan