Vid: Proslavljen blagdan Gospe Snježne

U petak 5. kolovoza župa Vid proslavila je blagdan zaštitnice - Gospu Snježnu. Slavljene su tri mise a središnju koncelebriranu predvodio je  misionar fra Miroslav Bustruc koji je predvodio i trodnevnicu u župi. Pjevao je župni zbor pod ravnanjem Vice Šiljega. 

Naš Bog nas poznaje jer je osobno bio nazočan kad nas je stvarao, poznate su mu naše muke, poteškoće i slabosti, klonuća i uzdignuća; nije zavidnik da bi mu bila kriva naša sreća ali mu je krivo kada svoju nesreću nazivamo srećom a grijeh krepošću. Krivo mu je ako živimo kao muhe bez glave a on je glava tijela Crkve. Krivo mu je ako se pravimo da smo spašeni a nismo, da smo ozdravljeni a bolesni, ako smo podvrgnuti ispraznosti zavođenja ovoga svijeta koji nas uvjerava da smo sami sebi dostatni da nam nitko ne treba a drugoga pored sebe gazimo kako bi se izdigli i bili iznad svih. 


Naš Bog je postao najmanji da bi nama pomogao da rastemo od ništice do punine. Svatko od nas pozvan je razviti svoj osobni odnos s Isusom po majci Mariji. Bog po Mariji došao je na način koji nikome ne odgovara - način služenja. Služenjem dolazimo do poniznosti, pobjeđujemo oholost, ali i tu je trik moguć. Ako služimo drugima radi drugih gotovo smo, upozorio je fra Miroslav.
Bog želi spasiti svakoga od nas i ponukao me da se odričem svakog oslanjanja na prolazno, na sebe. Ponukao me da izbacim sebe iz središta ali da se borim protiv dvaju krivih stavova u duhovnosti - poništavanje i obožavanje sebe kao osobe - što proizlazi iz oholosti. 
Poniznost je istina da je Bog na prvom mjestu. Prikažimo i predajmo mu svoje rane po majci Mariji. Ima oko sedamdeset značenja tog imena, jedno je - more gorčine, ali ta gorčina nije u njoj ostala nego je prinosi Bogu; vrhunac je bio pod križem; prihvatila je nepravednu osudu da njezin sin bude proglašen zločincem. 
Provjerimo da li je žalosni izraz našeg lica ono što Bog traži ili ono što smo mi izabrali, da li smo se toliko opskrbili tjeskobama pa se to vidi na svakoj pori našeg lica pa drugi stječu dojam da smo mi spasitelji svijeta, da na nama počiva zgrada težine ovoga svijeta. Nije! Opustimo se ali ne grješno, predajmo terete Bogu svome. Vratimo se Bogu svim srcem svojim,  jer on je rekao - tražit ćete me i naći ćete me - provjerite sa kolikim postotkom srca  Njega tražite!