Trogir: Proslavljen blagdan bl. Augustina Kažotića

U crkvi sv. Dominika proslavljen je 3. kolovoza ove godine blagdan blaženog Augustina Kažotića u njegovom svetištu u Trogiru. Navedenom blagdanu prethodila je trodnevnica, na kojoj su se duhovno pripremali štovatelji bl. Augustina Kažotića, posebno potomci njegove obitelji te sudionici svjedočanstva  za kanonizaciju svetosti Augustina Kažotića. Bl. Augustin je mnogim Trogiranima uslišio prošnje i svojim posredovanjem kod Boga spasio živote, pa čak izmolio jedan novicijat iz vlastitog potomstva. Na sam blagdan svečanom euharistijskom slavlju prethodila je molitva krunice koju je predvodio prior fra Veseljko Begić, potom procesija klausturom samostana blaženikovim moćima koje je nosio predvoditelj procesije i misnog slavlja provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. fra Anto Gavrić, uz koncelebraciju trogirskog dekana don Pavla Piplice, župnika župe sv. Jakova iz Trogira fra Ive Sadrića te dominikanaca fra Ike Mateljana i fra Petra Galića, uz pratnju crkvenog zbora kojim ravna Marina Ćaleta. Misnom slavlju su nazočili brojni štovatelji blaženog Augustina Kažotića, a među njima su bili potomci obitelji Kažotić, saborski zastupnik Vedran Rožić i gradonačelnik Damir Rilje sa suradnicima.


U propovijedi fra Anto Gavrić je istaknuo kako smo pozvani  slijediti toga učenog trogirskog dominikanca, biskupa zagrebačkog, uglednog teologa na papinskom dvoru u francuskom gradu Avignonu koji svoj život završava kao biskup Lucere u južnoj Italiji. Pozvani smo slijediti nekoga kojega je gospićko-senjski biskup Mile Bogović prošle godine, kada je na ovom mjestu i u isto vrijeme predvodio blagdansko slavlje, Stepinca nazvao Kažotićem XX. stoljeća, što govori koliko je Augustin Kažotić (čovjek koji je živio na kraju XIII. i početkom XIV. Stoljeća) i danas aktualan i koliko može biti privlačan svetac i nama u XXI. stoljeću. Potom je fra Anto Gavrić podsjetio da je prošle godine službeno pokrenut postupak  za kanonizaciju svetim bl. Augustina Kažotića u kojem je glavni akter kauze Lučerska biskupija, a suakteri su Zagrebačka nadbiskupija i Hrvatska dominikanska provincija. Učinjeni su početni  koraci, a došao je i službeno zahtjev od Svete stolice da svaki suakter kauze pronađe dvanaest svjedoka koji će svjedočiti o štovanju bl. A. Kažotića, što je učinjeno i poslano. Do sada su svjedoke pronašle Lučerska biskupija i Hrvatska dominikanska provincija, dok je Zagrebačka biskupija još uvijek u potrazi. Mi Trogirani imamo čast što su dva svjeočanstava iz Trogira (Fedor Santinella i Frane Marjanica) i treće je spremno za objavu kod Marka Bakice. Za to se moramo moliti bl. Augustinu da posreduje kod Svevišnjeg za pomoć u svakoj nevolji, kao što je učinio trojici navedenih - da nam prvi hrvatski blaženik postane svetac, što će biti na čast nama Trogiranima, cijeloj Hrvatskoj i svemu katoličanstvu.
-On nam može biti uzor, ponajprije čovjeka koji je prožet Bogom. Danas su nam itekako potrebni takvi ljudi i uzori koje ćemo slijediti. Poticao je i pozivao mnoge da se vrate Bogu, provodio je mnogo vremena u molitvi s Bogom i iz te molitve i njegova susreta s Bogom rađali su se plodonosni susreti s ljudima. Činio je sebe slugom svima, učinio je sebe bliskim, a o tome svjedoče njegovi suvremenici da je bio vrlo blizak, milosrdan, sućutan, solidaran sa svima, posebice sa siromašnima - omogućio je školovanje svima bez obzira na materijalni status u Zagrebačkoj biskupiji - što je mnogo značilo u ono vrijeme njegovog službovanja. Bl. Augustin slijedio je gesla dominikanskog reda: promišljati, kontemplirati i plodove svoje kontemplacije dijeliti s drugima. On je dobro razumio Kristove riječi: Vi ste hram Božji. Bio je svjestan da je lakše sagraditi materijalnu katedralu, negoli ljude da budu na sliku i priliku Božju, da budu Božji znak, da budu ukrašeni draguljima duha i morala. U ono doba pa i danas  to je itekako potrebno.
Možemo usput napomenuti da je za svog nedavnog pohoda Hrvatskoj papa Benedikt XVI. rekao za bl. Kažotića: -Ostao je zapamćen kao dobar pastir zagrebačke Crkve, veliki zagovornik kulture, blage naravi, izvanredna smisla za siromašne i obespravljene.
Po završetku misnog slavlja nazočni su mogli poljubiti 'moći' bl. Augustina Kažotića koje je držao njegov potomak Ante Kazoti - glasnogovornik obitelji Kažotić. Na proslavi blagdana bio je i Lovre Krželj sa Šolte koji kaže da najesen ide u novicijat u Dubrovnik te se nada da će slijediti sv. Dominika i bl. A. Kažotića.  Dao Bog što više novicijata kako bismo imali duhovnih pastira, posebno u ovim kriznim vremenima. Ante Kazoti nam je istaknuo kako je ovo prigoda da se okupi njihova cijela obitelj iz Hrvatske (tri iz Trogira te po jedna iz Kaštela i Karlovca) kako bi uveličali blagdan njihovog blaženika koji  je na pragu svetosti.