Proslavljen blagdan sv. Jakova na Čiovu

Nakon trodnevnice, vjernici trogirske župe Sv. Jakova apostola na Čiovu svečano su proslavili zaštitnika župe. Koncelebrirano misno slavlje Trogirskog dekanata u ponedjeljak 25. srpnja u istoimenoj župnoj crkvi predvodio je fra Miroslav Bustruc, župnik Bristivice i Prapatnice u Trogirskoj zagori. Koncelebrirali su dekan Trogirskog dekanata don Pavao Piplica, župnik slavljeničke župe fra Ivo Sadrić, gvardijan franjevačkog samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije na Dridu fra Petar Perković, don Ante Čulić - župnik Slatina, don Dražen Balić - župnik otoka Drvenika, domaći sin fra Bože Šustić i gost svećenik iz Njemačke, uz pratnju župnog zbora kojim ravna prof. Vinko Buble te nazočnost brojnih župljana i štovatelja sv. Jakova apostola iz okolnih župa. Među nazočnima su bili saborski zastupnik Vedran Rožić, gadonačelnik Dmir Rilje i prof. dr. sc. Stjepan Miše - KBC Split. Misno slavlje uzveličale su muška i ženska sekcija klape 'Labišnica'  iz Prapatnice u izvornoj narodnoj nošnji.


U propovijedi fra Miroslav Bustruc  je kao poznati karizmatik  ukazao na opasnosti svijeta, građenom na oholosti razuma upućujući pri tom na Isusa Krista kao jedinog spasiteljačovjeka. - Živimo u svjesnom ili nesvjesnom raskolu od Božje riječi gdje je teorija jedno, a život drugo. Riječ treba slušati, ali i živjeti. Svi se trudimo svidjeti drugima, ali ako se ne trudimo svidjeti Bogu, mi automatski propadamo. Bog ne stvara duplikate, nego unikate. Ne očekuj još jednog svetog Jakova, Bog tebe poziva u ovom zlom svijetu da vjeruješ kako će Dobro pobijediti. Umjesto toga često se čuje: Što ja mogu učiniti kao pojedinac? Ne daje se šansa Dobru preživjeti, a kamoli pobijediti. Zašto nas obeshrabruju opće proširena zla suvremenog svijeta i otrovi medija koji mogu dovesti do duhovnog samoubojstva? Tražite sami Istinu, ne dopuštajte da nas itko vodi osim Boga našega! Bog nas je stvorio bez nas, ali nas ne može spasiti bez nas. S Njime surađujmo preko naših zagovornika, kao što je sv. Jakov, kazao je fra Miroslav, istaknuvši pri tom kako duhovno zdravlje nema cijene i da nastojimo odgojiti svoju djecu bez stresa i bez velike razmaženosti, jer na njima svijet ostaje i moraju biti spremni na sve izazove kako bi dopustili Bogu da uđe u njihova srca. Onda zlo nema šansu da ih pridobije na svoju stranu i dade im ono što ima , a to je vječna propast i nesreća na ovoj zemlji. Sveti Jakov je dao svoj život za Božju riječ koja je stanovala u njemu, zato i mi trebamo slijediti njega i dati život za istinu koja je samo jedna, a vidi je i zna Svevišnji. Tako su mnogi branitelji položili život na oltar Domovine za istinu - Boga. Nastojimo smanjiti kukolj sa svoje njive koji se proširio u novijoj povijesti, a to se samo može istinom, odnosno Bogom kojem dopuštamo da prebiva u nama.
Po završetku misnog slavlja održan je prigodni koncert u povodu blagdana zaštitnika župe na Trgu sv. Jakova ispred župne crkve. Na koncertu su nastupili operni pjevač Jakov Košćina uz pratnju Vinka Buble na klavijaturi, klapa Dalmacijavino, KUD 'Kvadrilja', klapa 'Stivanja', klapa 'Labišnica' i diplar Zdravko Muselin, polaznici glazbene škole: Lovro Rogulj - violončelo, Juraj Radačić - violončelo, Veronika Ćudina - violina i solo pjevačica Dina Stipčić. Nazočni su dobili 'gratis' župni list 'Trogirski apostol'. Moglo se je primijetiti da su mnogi Trogirani na ovaj blagdana ostali u gradu umjesto da idu u susjednu Marinu u kojoj se također slavi blagdan sv. Jakova i dan općine Marina, kao što je to bio običaj prethodnih godina.