Pretpremijerno izvedena Huljićeva „Misa Mediterana“

Misa Mediterana“ autora Tončija Huljića pretpremijerno je izvedena u sklopu 67. Splitskog ljeta, u četvrtak 5. kolovoza u Galeriji Meštrović u Splitu. Riječ je o vokalno-instrumentalnom djelu skladanom za soliste mješoviti zbor i orkestar. Skladba je nastala na temelju liturgijskog misnog teksta na latinskome jeziku. Sastavljena je od misnih dijelova: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus i Benedictus, Agnus Dei.

U izvođenju audiovizualnog spektakla, koji je privukao brojna poznata imena, sudjelovalo je ukupno 50 izvođača među kojima je, osim samog autora, bila njegova kći Hana Huljić, zatim zbor i orkestar HNK-a, kojim je ravnao Jure Bučević, a kao solisti Lorena Bućan i Karlo Vudrić. Nenad Šiškov potpisuje orkestraciju djela, a redateljica je Jelena Bosančić. Za scenografiju i likovno oblikovanje zaslužan je jedan od najcjenjenijih hrvatskih kipara u svijetu - Nikola Vudrag. Koncert se sastojao od tri dijela: Mise Mediterane, Dies Irae (koje je napisala, orkestrirala i otpjevala uz pratnju ženskog zbora Hana Huljić) i Ave Maria.

Misu je Tonči Huljić skladao mjesec i pol dana, ponekad ne znajući koje je doba dana te se osjećajući kao „oruđe“ u Božjoj ruci. Izrazio je nadu da će djelo promicati i poticati na vjeru, ali i da će je rado slušati radi melodičnosti i pjevnosti i oni koji nisu religiozni. To je prvi put da je pisao glazbu na tekst.

Misa Mediterana se, uistinu, može slušati kako na velikim pozornicama tako i u kući, u automobilu ili pak na plaži. Kod skladanja ovoga djela, skladatelj je posegnuo za suvremenim glazbenim izričajima koji su bliski današnjemu slušateljstvu. Skladana na tradicionalnim elementima i protkana mediteranskim melosom, glazbenom opusu daje dah svježine i poletnosti. Skladatelj je u obrascima latinske mise slijedio tradicionalni stil starih majstora ali ipak s novim ritmičkim izričajima i suvremenim tehnikama. Skladbu je auktor zamislio i ostvario kao djelo za koncertno izvođenje. „Missa mediteranea“ skladana suvremenim glazbenim izričajem, prenosi na poseban način duhovnu poruku širokom slušateljstvu. „Vrijednost ovoga glazbenoga djela je u tome što skladatelj koristeći tradicionalni liturgijski tekst, novim i suvremenim glazbenim stilom prenosi vječne vjerske istine Katoličke Crkve. Glazba ovoga djela je prihvatljiva, razigrana, pjevna i ostavlja snažan dojam na slušatelja. Ovo glazbeno djelo pokazuje i novi način pristupa liturgijskom tekstu. U suvremenom društvu, gdje su vječne vrijednosti obeščašćene, gdje diktatura relativizma dominira, ‘Missa mediteranea’ pokazuje da postoje skladatelji koji ne odustaju od hrabrog navještaja vječnih transcendentnih vrijednosti. Stoga vrlo rado preporučam ovo glazbeno djelo za koncertno izvođenje“, kazao je u svibnju kapelnik splitske katedrale maestro don Šime Marović uz čije je mentorstvo Misa skladana.     

Bez obzira jeste li agnostici, ateisti ili ste praktični vjernici, svi ste vi večeras vjernici. Vjernici ste zato što ste vjerovali da ćete posjetom ovom koncertu doživjeti nešto novo, što još dosad niste čuli i nešto što će vas potaknuti da malo razmišljate i istovremeno uživate. Tako ste odjednom postali praktični vjernici jer ste vjerovali da će se dogoditi malo čudo, a mislim da smo vam u tome pomogli”, kazao je Tonči Huljić tijekom večeri. Javnosti je već poznato da je Tonči Huljić glazbeni virtuoz, a to je ovim djelom  uvelike opravdao. Pop misa očarala je splitsku publiku, a s obzirom na to da je u planu i njezino izvođenje izvan granica Hrvatske, nema sumnje da će u njoj uživati svi koji znaju cijeniti glazbu, bili oni, kako kaže autor, vjernici ili nevjernici. 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...