Običaji Imotske i Vrgoračke krajine: Kantanje Gospina plača postalo nematerijalna kulturna baština

Kantanje Gospina plača u Imotskoj i Vrgoračkoj krajini uvršteno je na Listu nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. Odluka je to Ministarstva kulture Republike Hrvatske, odnosno njegova stručnog povjerenstva za utvrđivanje kulturnih dobara Hrvatske, a na prijedlog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture iz Imotskog. Tako su se na najljepši mogući način ovi baštinski običaji Imotske krajine i Vrgoračkog područja svrstali uz bok Sinjskoj alci, slavonskom bećarcu i nizu drugih kulturno-baštinskih vrijednosti Lijepe naše.

"Dakako da me raduje ovo uvrštenje u nematerijalnu baštinu naše Hrvatske, jer je prepoznata vrijednost koja se stoljećima njegovala u ovim krajevima Dalmatinske zagore. Želim i ovim putem iskreno zahvaliti svima koji su na bilo koji način pridonijeli tome da kantanje Gospina plača u imotskim župama Runovići, Zmijavci, Podbablje, Poljica, Zagvozd, Slivno, Vinjani, Krstatice i Župa Biokovska, te u vrgoračkim župama Rašćane, Poljica Kozička i Kozica, bude na tako reprezentativnom popisu kulturnih dobara Hrvatske", izjavila je Nikolina Luketić Delija iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture iz Imotskog, koja je punih godinu dana na terenu prikupljala sve podatke o kantanju u Imotskoj krajini i Vrgorcu.

"I Pučko otvoreno učilište u Imotskom dalo je puni doprinos ovom uvrštenju. Ono je s Konzervatorskim odjelom bilo i organizator manifestacije "Sine Božji, budi faljen", održane tijekom korizme. Tijekom te manifestacije, koja je imala za cilj upravo očuvanje ovoga fenomena, u imotskim su župama održani koncerti "Uputi se, tužna mati", a prikazana je i izložba "Dva pasionska fenomena Imotske krajine". Čitav je projekt, uz financijsku i logističku potporu, podržao i Grad Imotski, koji se na taj način uključio u očuvanje ovog fenomena. Projekt su podržale i općine na čijem se području nalaze župe u kojima je zabilježen ovaj fenomen, a kantači i izložba gostovali su i u Osijeku, Vinkovcima i Vukovaru. Ove će godine Pučko otvoreno učilište Imotski prijaviti ovaj projekt na natječaj "Nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske" te očekujemo još veću financijsku potporu Ministarstva kulture. Kantanje je specifična vrsta glazbovanja, arhaičan glazbeni fenomen "pjevanja" Gospina plača u nekim župama Imotske krajine te je važan dio njihova kulturnog identiteta. Sastavni je segment života čovjeka Imotske krajine i cijele društvene zajednice, koji se posljednjih nekoliko stoljeća usmenom predajom prenosi s generacije na generaciju. Važan je i integralan dio religijskog života, a svoju kulminaciju doživljava na Veliki petak, u procesijama koje se od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati prakticiraju u svim selima Imotske krajine", kazala je Ankica Jukić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta iz Imotskog.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...