Camerata Vocale Split: Predstavljen nosač zvuka „Tu Domine, spes mea”

Splitski mješoviti pjevački zbor Camerata Vocale Split pod vodstvom dirigentice Sare Dodig Baučić predstavio je svoj prvi nosač zvuka „Tu Domine, spes mea” (Tragom hrvatske pjevane baštine). U izdanju Croatia Recordsa, CD je realiziran zahvaljujući Uredu za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i voditelju Ureda dr. don Mihaelu Proviću.

Na predstavljanju su o važnosti ovakvog očuvanja hrvatske pjevane baštine govorili izvršni producent dr. don Mihael Prović, dr. Vito Balić, docent na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, dr. Davorka Radica, izvanredna profesorica Umjetničke akademije u Splitu, te dr. Mirjana Siriščević, redovita profesorica na istoj akademiji.

Predstavljači su istaknuli istančanost i kvalitetu Camerate Vocale Split, naglašavajući važnost, ali i nužnost očuvanja kulturnog naslijeđa kroz promišljene interpretacije manje i više poznatih naslova snimljenih na nosaču zvuka.

Predstavljanje CD-nosača i koncert koji je potom uslijedio, otvorili su 2. međunarodni festival pjesme SING (in) SPLIT. Festival je organiziran od strane mješovitog pjevačkog zbora Camerata Vocale Split i dirigentice Sare Dodig Baučić, uz brojne partnere i sponzore: Grad Split, Turistička zajednica grada Splita, Splitsko-dalmatinska županija, Etnografski muzej, Muzej grada Splita, Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije uz druge.

U godini nastanka (2018.) Festival SING (in) SPLIT okupio je oko dvije stotine pjevača različitog pjevanog idioma, a još bogatiji i raznovrsniji program, s renomiranim gostima iz Hrvatske i inozemstva očekuje publiku i ove godine kroz tri tjedna festivalskih događanja.

Program koncerta Camerate Vocale Split, kojim je uz predstavljanje nosača zvuka otvoren i Festival, donio i međunarodnu premijernu izvedbu skladbe „Regina coeli” nizozemke skladateljice Liselotte Westerterp. Skladateljica, koja je studirala kompoziciju na Temple University u SAD-u te kasnije na Konzervatoriju u Utrechtu (Nizozemska), napisala je i posvetila skladbu splitskoj Camerati, a svojom nazočnošću uveličala je i sam događaj.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...