Korizmena baština imotske krajine „Sine Božji budi faljen“ – Runovići i Drinovci

U tijeku je realizacija projekta “Sine Božji budi faljen - Korizmena baština imotske krajine“ kojem je cilj zaštita glazbenog fenomena kantanja Muke kao nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.

U subotu 23. ožujka u crkvi u Runovićima održan je koncert “Uputi se tužna mati”, a u Domu kulture je otvorena izložba “Dva pasionska fenomena Imotske krajine”. Koncert i izložba su sastavni dio projekta „Sine božji budi faljen“. Koncert, pod istim nazivom, je održan u nedjelju, 24. ožujka 2019. u župnoj crkvi u Drinovcima.

Ovu svečanost pasionske tradicije predstavili su Crkveni pjevački zbor Gospe od Anđela Imotski, glumci pasionske igre Muka Gospodina našega Isusa Krista župe sv. Franje Imotski, pučki pivači iz župe sv. Ilije Proroka Studenci i klape Bratovštine Gorica-Sovići. Nastupili su kantači Gospina plača iz župa sv. Stipana Prvomučenika Gorica-Sovići, sv. Luke – Podbablje (Grubine), Presvetog Trojstva – Slivno, Gospe od Karmela – Zagvozd, Svih Svetih – Zmijavci, Runovići, Krstatice, Poljica, župa Biokovska…. Animaciju i odabir su učinili: Anđelko Nikolić i Joško Ćaleta.

Pasionskom baštinom stare Imote prikazano je suprostavljanje urbanih i ruralnih korizmenih tradicija Imotske krajine – zbora Gospe od Anđela naspram kantanja kantača iz Grubina, Zmijavaca i Slivna kojima su pridodana pjevanja rubnih područja brdskih Studenaca i stare Imote (Gorice-Sovića). Izvođači su se predstavili s tradicionalnim korizmenim pjevanjima. Kako onim crkvenim, zborskim pjevanjima, tako i onim pučkim koji se ispjevavaju na Putu križa – kantanje Muke Isusove. U tom suprostavljanju urbanih i ruralnih tradicija želi se naglasiti različitost, ali i bogatstvo korizmene tradicije na ovim prostorima.

Posebno upečatljive trenutke predstavile su scene prikazanja pasionske igre Muke Gospodina našega Isusa Krista.

U nedjelju 24. ožujka je u Crkvi Svetoga Franje u Imotskom održan prigodni koncert učenika i profesora Glazbene škole Dr. fra Ivan Glibotić iz Imotskoga.

Program predstavljanja projekta nastavlja se koncertima od 29. do 31. ožujka u Slavoniji (u Osijeku, Vinkovcima i Vukovaru), a nakon toga u Slivnu 8. travnja, u Podbablju 9. travnja, u Zmijavcima 10. travnja, te u Imotskom 16. travnja.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...