25. obljetnica vokalno-instrumentalnog sastava "Abba" s Poljuda

Župa svete Trojice na Poljudu u Splitu i ove je godine povodom blagdana svetoga Ante vjernicima pripremila bogat duhovni sadržaj. Tako je u nedjelju, 10. lipnja 2018. godine, na prvu večer trodnevnice u perivoju franjevačkog samostana svetog Ante organiziran koncert duhovnih šansona, kojim je ujedno obilježena i 25. godišnjica postojanja vokalno-instrumentalnog sastava "Abba", koji djeluje u župi još od 1993. godine.

VIS Abba, koji broji desetak članova, već godinama animira nedjeljne sv. mise za mlade u crkvi svetog Ante na Poljudu. Sudjeluju i na ostalim važnijim župnim događanjima, na gostovanjima u široj okolici Splita, te na javnim nastupima kao što su pjesmom predvođeni molitveni susreti, seminari i duhovne obnove. Sastav je do sada izdao dva nosača zvuka - „Bože moj“ (1997.) i „Zauvijek“ (2012.).

Nakon uvodne kateheze kojom je započela prva večer trodnevnice, uslijedilo je euharistijsko slavlje, kojeg je predvodio fra Drago Vujević, franjevac Nove evangelizacije – bratstva bl. Egidija iz Pazina. U svojoj se propovijedi na poseban način dotaknuo je duha vjere kojeg bi pravi kršćanin trebao imati. „Slijepima koji su vjerovali Gospodin je dao progledati. Hromima koji su vjerovali Gospodin je dao prohodati. Bog ne treba naše zasluge kako bi nam udijelio milost i uslišanje. Treba naše povjerenje, da u slobodnoj volji, opredijelivši se za Krista, iskusimo blagodati kojima nas Gospodin dariva“. Također naglasio je važnost čitanja Riječi Božje, te potaknuo vjernike na isto. Svetu misu glazbeno su animirali VIS Veritas aeterna i Zbor Mihovil.

Potom je uslijedio koncert. Na samom početku nazočne je pozdravio dr. sc. don Mihael Mišo Prović, povjerenik za mlade Splitsko-makarske nadbiskupije, te čestitavši VIS-u Abba na 25. godišnjici mikrofon prepustio voditeljici Josipi Caktaš. Pjesmom „Bože, Tebi pjevam ja“ domaćini su otvorili ovu duhovno-glazbenu večer. A kako to već i priliči, i ovaj se jubilej proslavio u krugu prijatelja izvođača, te su se na koncertnu pozornicu popeli i VIS Veritas aeterna sa pjesmama „Veličam te“ i „On dolazi da spasi vas“, te Zbor Mihovil sa pjesmama „Nitko kao ti“ i „This little light of mine“. Pjesme „Tračak sunca“, „Srce predajem Ti“ i „Dubine“ VIS Abba posvetila je svojoj članici Antoniji, te hrabrosti i snazi njene kćeri Lucije.  

Zahvale su uputili suorganizatorima koncerta, dr.sc. don Mihaelu Miši Proviću, predstojniku Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, župniku fra Tomislavu Hrstiću, te Splitsko-dalmatinskoj županiji. Također su zahvalili bubnjaru Ivici Biliću, gostima izvođačima, te svim bivšim i sadašnjim članovima sastava koji su uvelike pridonijeli za njihovu malu zajednicu, i već četvrtstoljetnu povijest. Uz pjesmu „Naš Bog je velik“ završio se još jedan duhovno-glazbeni susret mladih izvođača Splitsko-makarske nadbiskupije. Nakon koncerta upriličeno je druženje.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...