Korizmeni koncert Hrvatskog katoličkog radija i Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije

U sklopu „Dana kršćanske kulture“, Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, izdavačka kuća Verbum i Hrvatski katolički radio organizirali su Korizmeni koncert u subotu, 17. ožujka 2018. godine, u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa Splitsko-makarske nadbiskupije.

Uz riječi dobrodošlice, koje je voditelj Slavko Nedić uputio prepunoj dvorani započeo je ovogodišnji Korizmeni koncert. Koncert je to duhovne glazbe, na kojem su sudjelovale sestre Anamarija i Darija Ramljak, te vokalno-instrumentalni sastav Veritas aeterna.        Još prije glazbenih izvedbi, voditelj je u razgovoru sa dr.sc. don Mihaelom Mišom Provićem, povjerenikom za mlade, upoznao nazočne sa projektima kojima se bavi Pastoral, te na pozornicu pozvao VIS Veritas aeternu. Tko su oni i čime se sve bave objasnio je njihov voditelj Antonio Grkeš, ujedno i student Umjetniče akademije u Splitu. „Skupina mladih ljudi iz svih krajeva Hrvatske i BiH, mahom studenata, okupila se 2015. godine sa svrhom animiranja Svetih Misa u kapelici bl. Ivana Merza u sklopu Studentskog doma dr. Franje Tuđmana na Kampusu. Danas sastav broji 26 članova, od kojih svatko na poseban način doprinosi i gori za sam Veritas.“, riječi su kojima je Antonio najavio svoj sastav, te započeo glazbeni dio večeri pjesmom „Ljubav Božja“. Potom su uslijedile tri autorske pjesme koje su izvodili na dva uzastopna „Sudamja festa“ u Splitu 2016. I 2017. godine, „Želim ti prić'“, „Vodi me“ i „Navješćujte svim narodima“, te obrade pjesama „Sva djela Gospodnja“ i „Gospode, trebam Te“.

Koliko su svojim angažmanom sestre Ramljak pridonijele održanom koncertu najbolje je predočio gromoglasni pljesak kojim ih je publika pozdravila. Obradom šest pjesama, „Nek pada“, „Evo me“, „Hvalospjev ljubavi“, „Pjesma poniznosti“, „Reci Marijo“, te „Dubine“, sestre Ramljak izazvale su silne emocije publike. U kratkom razgovoru sa gosp. Nedićem otkrivaju kakav je osjećaj doći na jednu državnu televiziju, sa opusom pjesama na koje hrvatska publike i nije navikla. „Čini nas radosnima što smo uspjele doći na jedno takvo mjesto sa duhovnom glazbom. Žiri hrvatskog „Supertalenta“ je već na audiciji shvatio da su na našem repertoaru samo duhovne pjesme, i to su zaista odmah prihvatili i dopustili nam da pokažemo i ostvarimo svoj talent putem onoga u čemu zaista uživamo, i što zaista volimo.“, riječi su uvijek nasmijanih Anamarije i Darije.

Na kraju koncerta gosp. Nedić se zahvalio organizatorima dr.sc. don Mihaelu Miši Proviću, povjereniku za mlade, dr.sc. Miri Radalju i mr.sc. Petru Balti, vlasnicima Verbuma, don Edvardu Pundi, ravnatelju Sjemeništa, te gosp. Zvonimir Ančić, ravnatelju Hrvatskog katoličkog radija, koji je na kraju koncerta pozdravio nazočne i istaknuo važnost ulaganja u hrvatsku mladež, koja će jednoga dana na svojim leđima ponijeti i potaknuti napredak Hrvatske.

Gosp. Ančić se svima zahvalio i zajedno sa don Mihaelom i gosp. Nedićem s ponosom najavio ovogodišnji, 39-i po redu „Uskrsfest 2018“ u organizaciji Odbora Hrvatske biskupske konferencije za mlade i Hrvatskog katoličkog radija, koji će se održati 8. travnja 2018. godine u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, na kojem će se između mnogo talentiranih izvođača pronaći i VIS Veritas aeterna i VIS Aurora, iz Splitsko-makarske nadbiskupije.

Koncert se završio veselim notama zajedničkih izvedbi pjesama „Naš Bog je velik“, „Silan Bog“, „Srce predajem Ti“ i „On dolazi da spasi vas“.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...