Godišnji prikaz
Pregledaj po godini
Mjesečni pregled
Pregledaj po mjesecu
Search
Traži

Gospin prinos u župi Kučiće

 

Na „Gospin prinos“ u nedjelju, 16. lipnja 2019. okupljanje vjernika župe Kučiće je u staroj župnoj crkvi sv. Luke, polazak u Svinišće je u 8 sati. Svečana sv. misa slaviti će se u novoj župnoj crkvi Presvetog Tijela i Krvi Kristove u Kučićima (po dolasku iz Svinišća) oko 10.30 sati. Misno slavlje će predvoditi fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta „Tabor“ u Samoboru.

„Gospin prinos“ naziv je za zavjetnu procesiju vjernika susjednih župa Kučića i Svinišća sa kipom Blažene Djevice Marije, a zbiva se sredinom lipnja i srpnja svake godine. U prvoj nedjelji poslije blagdana sv. Ante Padovanskoga, ove godine 16. lipnja, župljani Kučića kreću iz stare crkve sv. Luke i vjerničkoj procesiji starim putem kroz „Jelačevac“ hodočaste do župne crkve u Svinišćima.

Nakon toga sa Gospinim kipom i crkvenim barjacima glavnom cestom u pobožnoj procesiji vjernici obiju župa vraćaju se u novu župnu crkvu u Kučićima gdje se slavi svečana sveta misa, taj dan nazivamo „Gospin prinos“.

I nakon više od 150 godina godina postojanja ova zavjetna procesija kao i pobožnost prema Mariji duboko je ukorijenjena u običaje i vjersku tradiciju župe Kučiće.