Tijelovo u splitskoj katedrali

Nakon cjelodnevnog klanjanja pred Presvetim Oltarskim sakramentom, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je, u četvrtak 11. lipnja na svetkovinu Tijelova u splitskoj prvostolnici svetoga Dujma, svečano euharistijsko slavlje. "Ovaj blagdan ima duboke korijene koji sežu do Velikog četvrtka i Posljednje večere" - istaknuo je mons. Barišić na početku misnoga slavlja osvrnuvši se na povijest ove svetkovine. Kasnije se, uvođenjem ove svetkovine htjelo dati cjelovitije značenje otajstvu naše vjere u kojem je, pod prilikama kruha i vina, stvarno nazočan naš Spasitelj i Otkupitelj Isus Krist.


 Ovo je blagdan saveza vjernosti između Boga i čovjeka. Mojsijev savez bio je utemeljen na krvi žrtvenih životinja i zato se nije mogao održati kao savez u krvi Kristovoj, savez utemeljen na neizmjernoj ljubavi Božjoj prema čovjeku - naglasio je splitsko-makarski nadbiskup. U prvim se vremenima pričesnike na euharistiju pozvalo riječima: "Neka pristupe oni koji se smatraju dostojnima!" Zato se moramo zapitati koliko smo mi danas vjerni tomu savezu i jesmo li dovoljno zahvalni i dostojni blagovanja tijela i krvi Kristove?


Nadbiskup Barišić je u propovijedi podsjetio i na podatak da je tijelovska procesija prva procesija u povijesti Crkve te ustvrdio da svaki vjernik nakon pričesti ide u procesiju ulicama i trgovima noseći u svom srcu ali i u svojim djelima svjedočanstvo utjelovljenoga Boga, najprije u svoje obitelji a zatim na svako mjesto na kojem se nađe. "Neka nas blagovani Krist oslobodi za ljubav i solidarnost u svijetu, u kojem je na djelu, ne toliko ekonomska koliko kriza moralno-etičkih principa", zaključio je mons. Barišić svoju tijelovsku homiliju.


Nakon svečane mise koju je svojim pjevanjem uveličao mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem mo. don Šime Marovića uz orguljašku pratnju mo. s. Mirte Škopljanac Mačina, otac nadbiskup je na peripteru katedrale s Presvetim Oltarskim sakramentom blagoslovio nazočne vjernike i grad Split.