Duhovna obnova i Križni put u Župi Katuni-Kreševo

Na treću Korizmenu nedjelju 3. ožujka članovi Društva Prijatelja Maloga Isusa splitske provincije imali su duhovnu obnovu i Križni put u Župi Posrednice svih milosti u Katuni-Kreševo. Dugi niz godina Društvo, vijeće sestara i animatori pod vodstvom pročelnice s. Dolores Brkić organizira takve korizmene duhovne obnove Suradnike PMI-a njih oko 200 pratilo je desetak sestra Služavki Malog Isusa.

Nakon prijepodnevnih euharistijskih slavlja u svojim župama krenuli su sa svojim časnim sestrama i animatorima prema Katunima. Po dolasku uslijedile su osobne molitve sabranosti u crkvi. Pročelnica s. Dolores obratila se kratkim uvodom i naglasila svrhu i smisao ove duhovne stvarnosti istaknuvši nakane za koje molimo izdvojivši posebno duhovna zvanja. Obratila se zahvalnim riječima i mjesnim članovima i župniku don Miji Grozdanić kao izuzetnim domaćinima u svakom smislu. Župnik don Mijo uveo je svojom karizmatičnom osobnošću i meditacijom u početak križnog puta. Krenulo se iz crkve moleći Gospinu krunicu a svako otajstvo don Mijo je povezao sa konkretnim životom. Do prve postaje uz molitvu i duboke meditacije križ su nosili mještani župe. Kod prve postaje do velikog kalvarijskog križa na brdu, postaje su molili članovi iz svake pristigle grupe Društva PMI. Na takav način ujedno su se redali i za nošenje križa od postaje do postaje gdje im se pridružila i grupa mladih iz Splita. U hodu među postajama molila se krunica milosrđa. Bilo je vremena šutnje i prebiranja kroz vlastitu nutrinu. Pjevanje vezano uz postaje predvodio je župni zbor.

Kod kalvarijskog velikog križa don Mijo je naglasio:“ S kojim nakanama si krenuo na ovaj križni put? Koje nakane si sa Isusom sad nosio u srcu od postaje do postaje? Stigli smo do cilja. Znaj, dragi brate i sestro uz Isusa svaka patnja, muka noseći je s njim, stižeš do cilja gdje biva preobražena. Zahvali mu!“

Nakon blagoslova silazilo se u radosnom ozračju do župne crkve gdje su PMI-a dobri domaćini dočekali svih primjerenim osvježenjima i slano – slatkim. Druženje je teklo uz lijepa iskustva i prebiralo se u razgovoru o doživljenom i proživljenom danu. Obogaćeni milostima i blagoslovom ponijeli su u svoje obitelji, zajednice i župe dar mira, vjere, nade i ljubavi.