Proslavljen 109. zemaljski rođendan oca Ante Gabrića

U Metkoviću, Travniku, Mariapolliju i Gosabi je u srijedu 28. veljače proslavljen 109. zemaljski rođendan sluge Božjega oca Ante Gabrića, izvijestila je Zaklada Otac Ante Gabrić.

U sklopu Dana oca Ante Gabrića u Metkoviću otvorena su vrata njegove rodne kuće. U budućoj Spomen kući prvi put su posjetitelji mogli vidjeti i neke od osobnih predmeta našeg misionara koji su na posudbi iz Baruipur biskupije u Zapadnom Bengalu. Tu se našla vaga na kojoj je otac Ante izvagao na tisuće pisama koje je slao u domovinu i svijet, fotoaparati s kojima je zabilježio prve trenutke iz daleke Indije, crno kamenje koje učinkovito liječi od ugriza zmije i koje je otac Ante koristio zajedno sa sestrama Misionarkama ljubavi sv. Majke Terezije kao i njegov bijeli talar.

Na 109. zemaljski rođendan o. Ante slavljene su mise u obje župe grada Metkovića. U Župi sv. Ilije proroka, rodnoj župi oca Ante, misu je slavio o. Ante Topić SJ, vicepostulator kauze časnog sluge Božjeg Petra Barbarića i župnik Župe Sv. Ignacija na Grbavici (Sarajevo, BiH). U koncelebraciji su bili župnik fra Denis Šimunović i o. Zdravko Jelušić, direktor Zaklade biskup Josip Lang, dok je u Župi sv. Nikole biskupa misu predvodio o. Mirko Nikolić, vicepostulator kauze sluge Božjega Ante Gabrića uz koncelebraciju župnika don Davora Bilandžića.

U svim školama i vrtićima grada Metkovića kroz ove dane provodile su se različite aktivnosti. Od programa likovnih, literarnih i filmskih aktivnosti, edukativnih razrednih radionica, projekcije filmova o životu našeg misionara, predstava, pisanja poruka i pisama našem misionaru, pa do humanitarnih aktivnosti.

Ni udaljena Indija nije zaboravila oca Antu, svog Sunderbanskog Apostola. U Mariapolliju i Gosabi, vjernici su se okupili kako bi odali počast misionaru. U Mariapolliju, posljednjoj misijskoj postaji našeg misionara, župnik o. Indrajit Sardar predvodio je misu uz blagoslov i molitvu na grobu oca Ante Gabrića nakon kojih je uslijedio prigodni program uz pjesmu i ples učenika škole otac Ante Gabrić „Fr. Gabrić English Medium School“. U Gosabi, također nekadašnjoj misijskoj postaji našeg misionara, župnik o. Prolay Bodiya predvodio je misu i klanjanje nakon kojih je uslijedilo druženje uz čaj i tortu.

Posebno veslo bilo je jutro u vrtiću „Otac Ante Gabrić“ u Travniku gdje su mališani proslavili njegov rođendan uz goste i prijatelje iz „Dječjeg vrtića Novi Travnik“ i „Vrtića Anđeli“. Likovne radionice, pjesma i ples ispunili su prostor toplinom i veseljem, u društvu njihovih odgajatelja, roditelja i prijatelja.