Metković: Održan izborni kapitul u OFS-u „Bl. Alojzije Stepinac“

U nedjelju, 25. veljače 2024. g. održan je izborni kapitul u OFS-u „Bl. Alojzije Stepinac” u župi sv. Ilije u Metkoviću. Prije izbornoga kapitula održan je bratski i pastoralni pohod s početkom u 15, 30 sati kojemu je predsjedala Matija Jeličić, OFS, delegat područne ministre Mile Šuto, OFS, u nazočnosti fra Stipe Nimca, OFM, predsjednika Konferencije područnih duhovnih asistenata Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“, sa sjedištem u Splitu.

Nakon uvodnih pozdrava (Ana Medak, OFS, ministra; fra Denis Šimunović, duhovni asistent; Matija Jeličić, OFS, delegat i fra Stipe Nimac, OFM, područni duhovni asistent) ministra OFS-a „Bl. Alojzije Stepinac“ Ana Medak iznijela je izvješće o životu i radu u prethodnom mandatu, uključivši i financijsko poslovanje u mjesnom bratstvu OFS-a „Bl. Alojzije Stepinac“.

Izborni kapitul započeo je zazivom Duha Svetoga i čitanjem biblijskog teksta koji ističe Isusovo načelo „služenja“ (Iv 13, 1-17).

Fra Stipe je održao duhovni nagovor naslovljen „Vijeće OFS-a u službi samoevangelizacije i evangelizacije“.    

Potom je uslijedio izbor prema odredbama Generalnih konstitucija OFS-a (GK OFS-a, čl. 76-80). Odredbe je protumačila i uvodne upute izložila predsjedateljica kapitula Matija Jeličić.

Zorana Vekić, OFS, predložena je i izabrana za tajnicu kapitula, a za brojače glasova Kristina Gabrić i Sandra Crnčević.

Na trogodišnji mandat (2024.-2027.) izabrani su:

Ankica Jakić, OFS, ministra

Damir Ajduk, OFS, zamjenik ministre

Zorana Vekić, OFS, tajnica

Jadranka Jeramaz, OFS, blagajnica

Ančica Medak, OFS, povjerenik za formaciju

Član Mjesnog vijeća je i fra Denis Šimunović, OFM, duhovni asistent (župnik).

Izabrani su potvrdili svoje franjevačko zvanje i svoju spremnost na služenje: „Mi, članovi Vijeća Mjesnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) 'Bl. Alojzije Stepinac' u Metkoviću, prihvaćamo ovu odgovornost i službu upravljanja. Pred Svemogućim Bogom obećavamo da ćemo svakodnevno živjeti evanđelje po nadahnuću našega Serafskog Oca svetog Franje Asiškog i vršiti našu službu najbolje što možemo.

Tražimo vodstvo Duha Svetoga i suradnju sve braće i sestara ovoga bratstva, kako bismo zajedno kao Franjevačka obitelj bili svjedoci evanđelja i oruđe mira te izgrađivali bratskiji i evanđeoskiji svijet da bi se ostvarivalo Kraljevstvo Božje.“

Izabrani su također delegat i zamjenik delegata za područnu razinu OFS-a koji će sudjelovati na područnim kapitulima tijekom trogodišnjega mandata (2024.-2027.):

Damir Ajduk, OFS, delegat,

Violeta Oršulić, OFS, zamjenica delegata.

Na kraju izbornoga kapitula obavljen je obred primanja u OFS „Bl. Alojzije Stepinac“, Metković. Primljeni su: Ivica Granić, Ante Veraja i Mladenka Vukojević. Ministra Ankica Jakić je u ime Crkve primila kandidate, a duhovni asistent fra Denis Šimunović ih je u ime Crkve potvrdio.

Na kraju je predsjedateljica izbornog kapitula Matija Jeličić zahvalila članovima Vijeća koji su obnašali službe Vijeća OFS-a u prethodnom mandatu. Potom je čestitala novoizabranom Vijeću OFS-a u novom trogodišnjem mandatu (2024.-2027.) i zaželila da kolegijalno i odgovorno služe, prema službama u Vijeću, u Mjesnom bratstvu OFS-a „Bl. Alojzije Stepinac“, u župnoj zajednici „Sv. Ilija“ u Metkoviću i u svojim obiteljima.

Potom je fra Stipe svima podijelio blagoslov našega svetog oca Franje (Obrednik OFS-a, str. 23.).

Na kraju izbornog kapitula i blagoslova svi prisutni zajedno su izmolili zagovornu molitvu svetoj Elizabeti Ugarskoj/Thirinškoj, zaštitnici Franjevačkoga svjetovnog reda: „Oče nebeski, ti si nam u svetoj Elizabeti dao novi uzor kršćanskoga života, supruge, majke, udovice, pokornice i milosrdne žene, kontemplativne, brižljive i djelatne žene u svijetu. Daj da svatko od nas slijedi njezine svijetle primjere, te u svojim obiteljima i bratstvima očituje nazočnost Isusa Krista u siromašnima i onima koji trpe. Daj nam odvažnost da živimo, uz milost Duha Svetoga, savršenu franjevačku radost, vršeći mir i dobro, opraštanje i pomirenje, te tako usrećimo ljude svojega vremena. Po Kristu našem Gospodinu. Amen.“