Za izgradnju nove misije u Ugandi prikupljeno više od 100 tisuća eura!

U prepunoj velikoj dvorani Gripe u Splitu u petak 2. veljače održan je koncert „Srce za Ugandu“, s plemenitim ciljem za otvaranje nove misije u Ugandi.

U sklopu duhovnog koncerta „Srce za Ugandu“ koji je prije nekoliko dana na splitskim Gripama okupio više od 6 tisuća posjetitelja, za izgradnju nove misije u Ugandi prikupljeno je više od sto tisuća eura! Koncert je održan u organizaciji Župe Gospe Fatimske iz Splita, a uz kupnju ulaznice za duhovni koncertni spektakl koji je napunio veliku dvoranu Gripe, građani su svoj doprinos ovoj hvalevrijednoj akciji dali i direktnim uplatama donacija na račun. „Cjelokupan iznos koji je prikupljen u ovoj humanitarnoj akciji već je uplaćen na račun Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj, koji je naša krovna organizacija za pomoć misijama i misionirima. Taj iznos bit će u potpunosti proslijeđen don Jakoslavu Baniću, misionaru u Ugandi koji će nas onda naknadno obavijestiti o izgradnji ove nove misije“, ističe don Ivan Zovko, u ime splitske Župe Prečistoga Srca Marijina (Gospa Fatimska) koja je organizirala ovaj koncert i predvodila akciju „Srce za Ugandu“. Točan iznos koji je do sada prikupljen iznosi čak 101.512,00 eura!

Svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i misionar don Jakoslav Banić zahvaljujući i ovim novčanim sredstvima prikupljeni na ovom koncertu započinje potpuno novu misiju u Ugandi, u pokrajini Karamoja koja će u mnogočemu unaprijediti životne okolnosti za djecu i lokalno stanovništvo u tom vrlo siromašnom dijelu Ugande, gdje je glad i nedostatak pitke vode nažalost svakodnevica. Tek 15% djece u ovoj regiji pohađa školu, a samo njih 45% ima osiguran topli obrok dnevno. Potresna je činjenica da tek 20% djece dočeka životnu dob od pet godina. Zahvaljujući ovim donacijama i donacijama koje su prikupile Papinska misijska djela u RH i Misijski ured Splitsko-makarske nadbikupije započinje izgradnja pastoralno-edukacijskog centra za djecu i mlade, utočišta za najsiromašnije, crkve, osnovne škole, dječjeg vrtića i poljoprivrednog dobra u Ugandi.
 
Podsjetimo, na koncertu koji je proteklog petka, 2. veljače, na Svijećnicu, napunio Gripe, pjevali su brojni poznati izvođači duhovne glazbe u Hrvatskoj - Vanessa Mioč, sestre Palić, zbor Mihovil, sestre Ramljak i fra Marin Karačić, a posebni gosti koncerta bili su klapa Cambi i Dražen Zečić. U organizaciji koncerta sudjelovalo je stotinjak volontera, ponajprije iz župe Gospe Fatimske, ali i cijelog Splita pa i šire, a bili su predvođeni don Ivanom Zovkom, Majom Dusparom, Pericom Prižmić i Krunoslavom Kvesićem. „Na koncertu se osjetilo predivno zajedništvo i to je moralo uroditi plodom! S prikupljenim donacijama nadišli smo sva očekivanja, a to je dokaz o Božjem blagoslovu svemu ovom. Zato, vjerujem da će ovo djelo dobrote ljudi brzo uroditi blagoslovom u Ugandi. Hvala svima koji su bili dio ovog koncerta i neka svima dobri Bog uzvrati”, poručio je don Ivan Zovko, organizator i upravitelj Župe Gospe Fatimske u Splitu.