Kliški uskoci tradicionalno hodočastili nebeskoj zaštitnici Gospi na Dobriću

Svetkovina Gospodinova prikazanja u hramu – Svijećnica – Kandelora s tradicionalnim hodočašćem članova Povijesne postrojbe “Kliški uskoci”. svečano je 2. veljače proslavljena euharistijskim slavljem u splitskoj crkvi Gospe od Dobrića koju je Splitsko-makarska nadbiskupija ustupila na korištenje Križevačkoj eparhiji. Proslavi Gospe Kandelore prethodio je mimohod članova Povijesne postrojbe „Kliški uskoci” ulicama grada Splita.

Napuštajući Klis pred turskom najezdom 1537. godine, uskoci se povlače prema Senju, a iz kliške župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije nose veliku sliku Bogorodice s Djetetom, koju pohranjuju u svetište Uskočke Gospe na Dobriću u Splitu, gdje se i danas čuva nad glavnim oltarom, kao zavjetni spomen na burna minula stoljeća. Prema predaji, tu sliku koja spada u antiturske ikone, zaštitnice ljudi koji su bježali pred progonima su u drugoj polovici 15. stoljeća u Klis sa sobom donijeli hrvatski prebjezi iz Bosne.

Svečano euharistijsko slavlje u zajedništvu s grkokatoličkim župnikom Zenjom Zastavnim, iz Grkokatoličke župe Krista Spasitelja u Splitu predvodio je župnik kliške župe Uznesenja BDM don Miro Šestan koji je na početku homilije istaknuo kako Blagdan Gospodinovo prikazanja u hramu – Svijećnicu trebamo prihvatiti u duhu vjere jer on nije samo običaj. Svjetlost blagoslovljene svijeće kazao je ima snažnu simboliku svjetla Isusa Krista koju je donio svijetu. Govoreći o simbolici svijeće u nastavku je podsjetio na odsutnost svjetla kod obreda uskrsnog bdijenja kada je cijela crkva u tami. Takav je svijet bez Krista u tami no kada na usklik svjetlo Kristovo zapale se svijeće kazao je njihova svjetlost obasja cijelu crkvu tako obasja i cijeli svijet. Na kraju propovijedi potaknuo je da se ne ugasimo kao kršćani ovome svijetu nego da se usprkos svim opasnostima u svojoj blizini i svijetu nastojimo da se svijeća našeg kršćanskog života ne ugasi nego da uvijek donosimo drugima svjetlost koja je izraz nade, veselja i radosti. Misno slavlje uzveličao je svojim pjevanjem mješoviti župni zbora crkve Uznesenja BDM iz Klisa pod ravnanjem s. Anite Perkušić.