Prijatelji Malog Isusa sa sestrama srcem za misije

Od 1. do 3. prosinca 2023. godine upriličena je Misijska prodajna izložba u svetištu Gospe od Pojišana u Splitu. Izložba je već tradicionalni projekt Prijatelja Malog Isusa zajedno sa sestrama Služavkama Maloga Isusa i to 28. put u nizu. Ovaj niz davno je započela s. Vesna Mateljan a nastavila s. Dolores Brkić.

Humanitarna misijska izložba ovu godinu je u ozračuju jubilarne 50. godišnjice posvete Druže sestara Malog Isusa Srcu Isusovu. Zato, idući Božićnom otajstvu ususret izložba se odvija pod geslom: „Srce Isusovo, izvore svakog dobra, blagoslovi Misije.“ Sve rukotvorine i eksponati, zimnica, kolači, voće povrće, maslinovo ulje, adventski vijenci, slike, suđe, božićni ukrasi, krunice… postavljeni su u dvorani „ sv. Leopold“ u kapucinskom samostanskom prostoru u trajanju od tri dana. Namjena akcije ovu godinu bila je za siromašnu djecu u Boliviji gdje djeluje misionar fra Ivica Vrbić i djecu u Tanazaniji gdje je don Ante Batarelo i sestre Služavke maloga Isusa koje djeluju na Haiti.

Imali su posebne goste iz Kenije na duhovnom programu i sv. Misi, roditelje župljanke gđe Mersy na Pojišanu. Njihov mali dječak Jan čekao je trenutak kad će imati svoju dogovorenu ulogu. Zadivila je njihova velikodušnost i odricanja Mersy i supruga Gorana.

Na sam dan otvorenja uvodni program vodila je pročelnica s. Dolores Brkić sa PMI-a koja je i koordinirala ovim projektom za misije. Započeli su molitvom za sve misionare diljem svijeta. U uvodnom programu poticajno je bilo čuti kako ova župa Gospe od Pojišana ima dušu misionarske zajednice, bilo molitvom bilo pomaganjem. Naglasila je s. Dolores da također građani grada Splita imaju veliko srce što se pokazalo puno puta i na razne načine. Župljani su za vrijeme izložbe bili velika potpora kao i među ostalim posjetiteljima najbrojniji kupci.

Foto: Borko Gunjača

Euharistijsko slavlje predslavio je kapucin - župnik fra Žarko Lučić, koje je također slavljeno za sve hrvatske misionare diljem svijeta. U propovijedi je naglasio zauzetost PMI-a i sestara Malog Isusa koji imaju srce za potrebne što je zadatak i svakog kršćanina. Zahvalio je provincijalki s. Tereziji Pervan na podršci projekta i njezinoj nazočnosti kao i svim PMI-a iz svih župa. Sve je bilo kao jedna predivna cjelina koja još više motivira i daje nam snagu i radost u srcu. Čitanja i molitve vjernika čitali su PMI-a iz više župa a pjevanje su predovile sestre i PMI ujedinivši glasove. Vrijedni i marljivi članovi PMI-a sa Pojišana redali su se uz s. Dolores tijekom tri dana biti na usluzi posjetiteljima, ujedno svakodnevno donosili za prodaju svježe kolače ali i pekli neke na licu mjesta. To je ono baš po Stadlerovu IMAJ SRCE! Majstorica pečenja kolača Ankica Kaćunić privlačila je ljude mirisom sastojaka.

Nakon popričesne molitve dječak Jan izišao je pred oltar sa košarom u kojoj su bile napisane sve države svijeta gdje djeluju naši misionari sa njihovim imenima. Svaka skupina izvlačila je jednu misijsku zemlju sa imenima te ih u molitvi i dalje nastavljaju pomagati. Pročelnica je zahvalila fra Žarku i oo. kapucinima na velikodušnosti za prostore i euharistijsko slavlje kao i pastirsku nadahnutu riječ, zatim svima koji su se nesebično trudili i obogatili ovu izložbu.

Radovi i prilozi pristigli su iz: Livna, Metkovića, Opuzena, Vrgorca, Solina, Katuna - Kreševo, Šestanovca, Omiša, Pučišća, Sutivana, Jesenica, Dugog Rata, Dugopolja, Gospa od Pojišana – Split, sv. Križa Split, Mravinaca, samostana sv. Ane i provincijalne uprave, kapucinskih samostana Splita i Dubrovnika, zatim od župnih podupiratelja i pojedinih donatora.

Budući da je izložba bila vrlo uspješna, Mali Isus blagoslovio je trud i srca pa uz spomenute tri misije koje će razveseliti prilogom, dodali su još jednu misiju na Haiti gdje djeluje sestra Mirjam Filipović iz Družbe Služavki Kristovi i misiju u Ruandi. Jedan dio artikala izložbe daruju za Buvljak koji se priprema za splitske beskućnike. Božićne ukrase odvojili su i za Dječji dom Maestral u Splitu. Po Stadlerovu geslu „IMAJ SRCE„ darovali su tijekom izložbe i nekoliko obiteljskih paketa hrane te s radošću na koncu zajedno izmolili krunicu za svih koji su dionici ovog projekta. Nastavak je bio urediti dvoranu za sv. Misu zornicu slijedećeg jutra.