Hodočašće sv. Obitelji kao velikom Trojstvu

U rano subotnje jutro 21. listopada 2023. članovi Društva Prijatelja Maloga Isusa ( PMI) splitske provincije sv. Josipa krenuli su u pohode obiteljskom Trojstvu; Ludbreg – Predragocjena Krv Kristova, Marija Bistrica – Majka Božja i Karlovac – sv. Josip. Svrha i cilj bila je osobna duhovna obnova pri početku pastoralne godine i uoči rođendana Družbe sestara Služavki Maloga Isusa što nam je treću godinu kao i tradicija. Milost je što se u ovoj godini obilježavaju i razne obljetnice sv. Ivana Pavla, bl. Alojzija Stepinca, sluge Božjeg Josipa Stadlera, sv. Male Terezije.

Na hodočašće su krenuli u organizaciji i pod vodstvom pročelnice Društva PMI-a s. Dolores Brkić, provincijalke s. Terezije Pervan, s. Rebeke Batarelo i s. Amabilis Vukman. Tijekom puta molilo se, pjevalo, razgovaralo o milosnom dvodnevnom daru za nas i sve koji su nam na putu. Molili smo i devetnicu sv. Rafaelu koju je predvodila provincijalka s. Terezija.

Po dolasku u Podravinu u Ludbreg ušavši u crkvu Presvetog Trojstva, odnosno u svetište Predragocjene Krvi Kristove u molitvenom ozračju i mogućnosti sakramenta pomirenja pripremali su se za slavlje sv. Mise koju je slavio fra Ivan Maletić. Pjevanje i misna čitanja imali su PMI-a. Fra Ivan je održao ne samo propovijed, nego snažnu katehezu o važnosti prvenstva Isusa Krista u našem životu a posebno u Njegovoj kući, crkvi, sv. misi. Skrenuo je pozornost na pet znakova njegove prisutnosti: Oltar, Riječ Božja, Vino i kruh - euharistija, svećenik i narod Božji. Kod nevjere i sumnje svećenika davne godine 1411. Gospodin je napravio čudo i pokazao svećeniku da se zaista pretvara vino u kaležu u Krv Kristovu. Ta krv stoji izložena u monstranci pred kojom smo mi stajali, molili, klečali, mali i ponizni zahvaljivali Isusu. Moleći krunicu pobjede, Krvi Kristove i litanije izručili smo Isusu sve potrebe naših obitelji, Provincije, Crkve, bolesnih a posebno Mir u svijetu. Hodočasnici su hodočastili do Zavjetne kapele Hrvatskog sabora čijom je izgradnjom ispunjen zavjet iz 1739. Nažalost ali i na radost izgradnja je dovršena tek 1996. godine. Puno se dojmova i milosti slijegalo u srcima pa su ojačani krenuli do Majke u Mariju Bistricu. Kako to normalno biva smjestili se u hotel, osvježili i okrijepili tijelo.

U jutarnjim satima na blagdan sv. Ivana Pavla II. hodili su po svetištu gdje su stajali i hodali naši svetci, zahvalni sv. Ivanu Pavlu na proglašenju Alojzija Stepinca blaženim prije 25 godina. Uslijedila je hodočasnička svečana misa i blagoslov. Obogaćeni dojmovima i milostima krenuli su prema Karlovcu našem dragom sv. Josipu zaštitniku Crkve, Domovine, Družbe i Provincije, obitelji, očeva…. Izmolili su posvetnu molitvu sv. Josipu i za svih čiji je zaštitnik a predvodila je pročelnica. Posebno su molili i za nova zvanja, naše misionare diljem svijeta, osobito za don Antu Batarelo, fra Ivicu Vrbića i naše sestre na Haiti Anu i Liberiju. Sv. Obitelj je hodočasnike sretno dopratila u Split pa su ostali članovi još koji kilometar putovali u svoja odredišta.