Ukrajinski KUD „Brody“ pjevao liturgiju u Gospi od Dobrića te održao koncert na Peristilu

U nedjelju, 24. rujna u 10 sati, u grkokatoličkom hramu Gospe od Dobrića u Splitu svetu liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga pjevanjem je predvodio zbor „Mihajlo Osadca“ pod vodstvom gđa. Galyne Gavreliuk iz kulturno-umjetničkog društva „Brody“ iz grkokatoličke župe Lavovske Arhidijeceze u Ukrajini. Svetu liturgiju služio je župnik župe Krista Spasitelja otac Zenjo Zastavni u koncelebraciji sa župnikom župe Brody ocem Ruslanom Zhyhiljem.

Na kraju liturgije otac Ruslan zahvalio je svim nazočnima, domaćinu te svim Hrvatima naglasivši da je Hrvatska prekrasna zemlja koja ima veliko srce i razumijevanje za Ukrajince i ono što se događa u Ukrajini.

Nakon svete liturgije kulturno-umjetničko društvo Brody izvelo je na Peristilu prigodni koncert pod nazivom „Zajedno smo mnogo jači“. Prvo je nastupila dječja pjevačka sekcija "Megabite ljubavi" koja je izvela tradicionalne ukrajinske pjesme na suvremen način zajedno sa sekcijom mladih bandurista "Rodzinka“. Nakon njih nastupio je zbor „Mihajlo Osadca“ s izvedbom pjesme Bože čuvaj Hrvatsku koja je izazvala ovacije na prepunom Peristilu. Prigodni koncert nastavio se u galeriji „Prokultura“.

Nakana i misija dolaska ukrajinske grkokatoličke župe je potaknuti ljude da se ujedine radi općeg dobra, prikupiti novčane donacije za ratom pogođenu Ukrajinu te posebno skrenuti pozornost na one koji su najveće žrtve rata u Ukrajini, a to su djeca.