Održan izborni kapitul u OFS-u „Blagovijest“ u Splitu na Trsteniku

„Bratstvo okupljeno na kapitulu bavi se sadržajima koji se tiču njegova života i organizacije (usp. GK OFS-a 49, 2) i ima izbornu vlast i vlast odlučivanja, uzimajući u obzir odredbe upravnih tijela viših razina.“ (Statut Hrvatskog nacionalnog bratstva OFS-a, 9, 1)

U subotu, 3. lipnja 2023. održan je izborni kapitul u OFS-u „Blagovijest“ u Franjevačkom samostanu oca fra Ante Antića, u Splitu na Trsteniku s početkom u 16 sati. Prije izbornog kapitula održan je bratski i pastoralni pohod s početkom u 15,30 sati. Bratskom i pastoralnom pohodu te izbornom kapitulu, s područne razine, predsjedao je Pero Mihaljević, OFS, delegat područne ministre Mile Šuto, OFS u nazočnosti fra Damjana Glavaša, OFMConv, područnog duhovnog asistenta.

Nakon pozdrava (Mira Maslov, OFS, ministra, fra Stipe Nimac, OFM, duhovni asistent, Pero Mihaljević, OFS, delegat područne ministre Mile Šuto, OFS, fra Damjan Glavaš, OFMConv, područni duhovni asistent) Mira Maslov, ministra OFS-a „Blagovijest“ iznijela je „Izvješće“ o životu i radu u prethodnom mandatu, uključivo i financijsko poslovanje u mjesnom bratstvu OFS-a „Blagovijest“.

Izvješće je jednoglasno prihvaćeno.

Izborni dio kapitula započeo je zazivom Duha Svetoga i čitanjem biblijskog teksta koji ističe Isusovo načelo „služenja braći i sestrama“ (Iv 13, 1-17).

Fra Damjan, OFMConv, područni duhovni asistent održao je duhovni nagovor koji je naslovio „Svjetovni franjevci/-ke i služenje“. Temeljeći sadržaj i poruku nagovora na evanđeoskom tekstu Iv 13, 1-17 fra Damjan je posebno istaknuo da su svjetovni franjevci/-ke pozvani i poslani ad intra (prema unutra) i ad extra (prema vani) „radosno služiti“ i svjedočiti „služenje u radosti“! „Radosno služenje i služenje u radosti“ spada u identitet života i rada svjetovnih franjevaca/-ki“ – naglasio je fra Damjan!

Potom je uslijedio izbor prema odredbama Generalnih konstitucija OFS-a (GK OFS-a, čl. 76-80). Odredbe je protumačio i uvodne upute izložio Pero, OFS, predsjedatelj izbornog kapitula i delegat područne ministre Mile.

Snježana Glibota Burica, OFS predložena je i izabrana za tajnicu kapitula., a za brojače glasova Dijana Skelin, OFS i Katica Hanžek, OFS.

Izabrani su na trogodišnji mandat (2023.-2026.):

Mira Maslov, OFS, ministra

Maja Duspara, OFS, zamjenica ministre

Katica Hanžek, OFS, tajnica

Dijana Skelin, OFS, blagajnica

Zrinka Pejković, OFS, povjerenica za formaciju

Član Mjesnog vijeća je i fra Stipe Nimac, OFM, duhovni asistent.

Nakon izbora izabrani su potvrdili svoje franjevačko zvanje i svoju spremnost na služenje te zajednički izrekli molitvu:

„Mi, članovi Vijeća Mjesnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“ u Splitu na Trsteniku prihvaćamo ovu odgovornost i službu upravljanja. Pred Svemogućim Bogom obećavamo da ćemo svakodnevno živjeti evanđelje po nadahnuću našega Serafskog Oca svetog Franje Asiškog i vršiti našu službu najbolje što možemo.

Tražimo vodstvo Duha Svetoga i suradnju sve braće i sestara ovoga bratstva, kako bismo zajedno kao Franjevačka obitelj bili svjedoci evanđelja i oruđe mira te izgrađivali bratskiji i evanđeoskiji svijet da bi se ostvarivalo Kraljevstvo Božje.“

Nakon potvrde svoga franjevačkoga zvanja i svoje spremnosti na služenje novoizabranih fra Damjan, OFMConv, područni duhovni asitent, podijelio je svima blagoslov svetoga našega oca Franje (Obrednik OFS-a, str. 23.).

Fotogalerija: Maja Duspara i Snježana Glibota Burica

Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik pripada Splitsko-dubrovačkom područnom bratstvu OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sa sjedištem u Splitu (Trg Gaje Bulata 3). Splitsko-dubrovačko područno bratstvo OFS-a čini 23 kanonski osnovana mjesna bratstva, a jedno je u obnovi; ukupno je 535 trajno zavjetovanih članova, a Mjesno bratstvo OFS-a „Blagovijest“, Split – Trstenik broji 30 trajno zavjetovanih članova, četiri (4) kandidata/-ce spremni su za „Uvođenje“ u OFS i jedan (1) član je pripreman za trajno zavjetovanje / obećanje evanđeoskoga života.

Na kraju je predsjedatelj izbornog kapitula Pero Mihaljević, OFS zahvalio članovima Vijeća koji su obnašali službe Vijeća OFS-a u prethodnom mandatu. Potom je čestitao novoizabranom Vijeću OFS-a u novom trogodišnjem mandatu (2023.-2026.) i zaželio da odgovorno i savjesno obnašaju službe u Mjesnom vijeću OFS-a „Blagovijest“, svjedočeći kršćansku i franjevačku duhovnost u sredini u kojoj žive i rade.

Zahvalnicu i čestitku prethodnom i novoizabranom vijeću uputio je i područni duhovni asistent fra Damjan Glavaš, OFMConv.

Na kraju Kapitula Mira Maslov, OFS, ministra (izabrana treći put na mandat od tri godine za mjesnu ministru) u ime OFS-a „Blagovijest“ i svoje osobno ime darovala je u znak zahvalnosti Peri Mihaljeviću, OFS predsjedatelju izbornog kapitula i fra Damjanu Glavašu, OFMConv, područnom duhovnom asistentu novoobjavljenu zbirku duhovnih skladbi posvećenih svetoj Elizabeti Ugarskoj/Tirinškoj (Blaženko Juračić, Svetoj Elizabeti na Trsteniku, Ravnokotarski Cvit, Knjiga 39. Split – Trstenik, 2023. i S. Nimac (priredio), Svetoj Elizabeti na Trsteniku, prospekt, Split – Trstenik, 2022.).

Poslije slavlja izbornog kapitula bio je Agape koje su pripremili članovi mjesnog bratstva OFS-a „Blagovijest“.