Božićno primanje ravnatelja osnovnih i srednjih škola te predškolskih ustanova kod Nadbiskupa

Božićno primanje za ravnatelje osnovnih i srednjih škola te predškolskih ustanova kod splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića upriličeno je u četvrtak, 14. prosinca u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu.

Božićnom susretu nazočio je predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije mr. don Josip Periš, pročelnik za društvene djelatnosti Splitsko-dalmatinske županije prof. Tomislav Đonlić, dogradonačelnica grada Splita Jelena Hrgović, predstojnik splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje prof. Vlade Matas, viša savjetnica za vjeronauk prof. Sabina Marunčić te oko stotinu ravnatelja.

Uime organizatora nazočnima se obratio predstojnik Katehetskog ureda mr. Josip Periš istaknuvši da je Božić blagdan koji promiče univerzalne vrijednosti dobrote, ljubavi, obiteljskog zajedništva, mira, međusobnog prihvaćanja i uvažavanja. Naglasio je da bi sve te vrijednosti trebale biti trajno prisutne i na području odgoja i obrazovanja te da cjelovitog odgoja ljudske osobe nema bez religiozne dimenzije i religiozne kompetencije.

U tom je vidu istaknuo važnost školskoga vjeronauka koji u korelaciji s ostalim nastavnim predmetima pomaže u otkrivanju onih istina do kojih oni sami nikada ne bi mogli doći. „Školskim vjeronaukom Crkva želi pridonijeti susretu djece i mladeži s porukom Isusa Krista kako bi mogli, u svjetlu i perspektivi kršćanske objave i crkvene tradicije, istinito i sigurno upoznati vjeru kojoj pripadaju, dublje spoznati Kristovu osobu i cjelovitost evanđeoskog navještaja”, kazao je te nastavio: „Na tom tragu brige za cjeloviti odgoj, Crkva koja je prisutna u školi, aktivno je zainteresirana za reformu našega obrazovanja, osobito za aktualnu kurikularnu reformu koja je, razumljivo, postala predmetom političkih obračuna te stručnih i vrijednosnih prijepora.”

Međutim nema reforme odgoja i obrazovanja bez konkretnih djelatnika koji neposredno i svaki dan rade u školi ili vrtiću, istaknuo je mr. Periš te u tom vidu izrazio osobito poštovanje svim odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima i ravnateljima jer, nakon roditelja, imaju najodgovorniju zadaću u formaciji djece i mladih koji su najveća nada hrvatskoga naroda. Stoga bi „i Crkva i škola trebale biti najprije u službi obitelji i roditelja čija su im djeca povjerena”, podrctao je mr. Periš. Zahvalio je ravnateljima i nastavnicima na dobroj suradnji tijekom protekle godine koje je plod Zbornik dječjih literarnih i likovnih radova „Na ramenima moga tate“ dodavši da je u tijeku i novi natječaj o temi „U zagrljaju moje mame“.

Fotogalerija: Kristina Bitanga

Obrativši se nazočnima uime županije prof. Tomislav Đonlić je naglasio da je izrazito važna atmosfera u kojoj se odvija odgojno-obrazovni rad u školama, koje su temeljne državne ustanove jer odgajaju i obrazuju našu djecu. Istaknuo je da je središnji cilj odgajati djecu i mlade da budu dobri ljudi.

Uime splitskog gradonačelnika nazočnima se obratila dogradonačelnica Jelena Hrgović istaknuvši da zajedničkim snagama u odgoju budućih naraštaja možemo „učiniti mnogo iskoraka naprijed te pomoći odgojno-obrazovnom sustavu ali i jednostavnijem i lakšem rastu djece u odgovorne i ozbiljne ljude jer nisu oni samo pitanje budućnosti nego i naše sadašnjosti“.

Predstojnik splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje prof. Vlado Matas zahvalio je svim ravnateljima na uloženom trudu u odgoju i obrazovanju mladih ljudi, svim nastavnicima koji pomažu mladima stvarati velike rezultate. Pozvao ih je na ustrajnost u tom predanom radu ali i da ne zaborave posvetiti vrijeme svojim obiteljima.

Uime ravnateljica i ravnatelja prigodnu riječ uputila je prof. Davorka Deur, ravnateljica OŠ Josipa Pupačića u Omišu kazavši da nam „božićno vrijeme vraća nadu, a Betlehemsko Dijete dolazi svima noseći radost i poticaj da i mi u svojim srcima upalimo svjetiljke ljubavi štiteći dostojanstvo čovjeka i obitelji, boreći se protiv oholosti, mržnje i nasilja, kako u našim školama, vrtićima, župama i obiteljima, tako i u svim segmentima društva kojem pripadamo“.

Zaželjevši dobrodošlicu nazočnima nadbiskup Marin Barišić je kazao: „Upravo Božić i proslava Božjeg rođenja u ljudskoj obitelji ujedinjuje nas prema istom cilju i poslanju. Bog u kojeg vjerujemo i kojeg radosno iščekujemo utjelovljeni je Bog. To je Bog koji je postao čovjekom i koji je, želeći biti čovjek, izabrao sebi obitelj u kojoj će se roditi i rasti kao čovjek.” Govoreći o Svetoj Obitelji nadbiskup je progovorio o ulozi i važnosti obitelji u suvremenom društvu naglasivši kako se suočava s rasprostranjenom krizom I da je pogođena s mnogostrukim, dubokim i brzim promjenama društva i kulture.

„Obitelj danas trpi i zbog zakonskih poteza koji se žele prikazati kao rezultat društvenog napretka ili kao pojedinačno pravo. Sve su učestaliji i pokušaji nametanja raznih ideologija koje žele promijeniti antropološke temelje obitelji, zamaskirane tobožnjom brigom za dobro najranjivijih skupina društva“, upozorio je nadbiskup. U tom je vidu pozvao svakog čovjeka dobre volje, podsjetivši na poziv Ivana Pavla II. još osamdesetih godina prošloga stoljeća, da se zauzme svim svojim silama za promicanje vrednota i zahtjeva obitelji. To je prvotna zadaća Crkve, ali i svaka odgojno-obrazovna ustanova pozvana je surađivati s obitelji i promicati cjeloviti odgoj ljudske osobe.

„U preambuli 'Socijalizirajućih i odgojnih aspekata Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda“ navodi se da „suvremena škola nastoji nadopuniti ili djelomično preuzeti odgojnu funkciju roditelja koja je ugrožena zbog povećanja broja disfunkcionalnosti obitelji, sve veće odsutnosti roditelja iz doma zbog svog dugotrajnog rada izvan kuće za oba roditelja i povećanog ekonomskog stresa koji dovodi do nepovoljnog obiteljskog okruženja'. Drugim riječima, škola bi trebala biti produžena ruka roditelja, prvih i povlaštenih odgojitelja svoje djece. Stoga je od iznimne važnosti poštivati vjerska i svjetonazorska načela roditelja, kroz ponudu i mogućnost izbora vrijednosno različitih kurikula u suvremenoj školi“, naglasio je nadbiskup Barišić.

Na kraju svoga govora nadbiskup je zahvalio ravnateljima na „predanom vođenju i upravljanju školskim i predškolskim ustanovama, koje su, siguran sam, odavno postale vaša druga obitelj. A svakoj kršćanskoj obitelji, uz društvo, potrebna je i Crkva kao potpora u življenju njezinog zvanja i poslanja. Početak obnove svake obitelji, a onda i škole i društva je u osobnom obraćenju. Stoga vas pozivam da duhovnom pripravom i osobnim obraćenjem budete promicatelji naravne obitelji u vašem osobnom i profesionalnom životu. Neka pogled na Betlehemsko dijete probudi u vama ljubav, radost i mir kako biste ga mogli prepoznati u svakom djetetu i učeniku koje vam je povjereno! Neka vas Božić potakne na susretljivost, dijalog i poštovanje prema svakom čovjeku!“

Pravi božićni ugođaj priredio je svojim pjevanjem Mješoviti pjevački zbor IV. gimnazije u Splitu „Marko Marulić“ pod vodstvom prof. Tomislava Veršića, a program je moderirala Silvana Burilović Crnov. Nadbiskup je svim ravnateljicama i ravnateljima darovao po primjerak Zbornika dječjih radova „Na ramenima moga tate“ te se zadržao s nazočnima u prijateljskom druženju uz prigodni domjenak koji su pripremili učenici Turističko-ugostiteljske škole u Splitu s njihovim nastavnicima kuharstva i ugostiteljskog posluživanja te ravnateljem gospodinom Ivom Bilićem.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Portal Mreže Riječi predstavlja novu emisiju "Minute za knjigu".
U novom podcastu Mreža Riječi naša suradnica Angelina Gašpar razgovarala je s fra Gabrijelom Jurišićem.
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za petu korizmenu nedjelju.
Drugi međubiskupijski stručni skup u 2023./2024. školskoj godini za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za 4. korizmenu nedjelju.
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za 3. korizmenu nedjelju.
Za vjeroučitelje Splitsko-makarske nadbiskupije, u samostanu sestara Službenica Milosrđa, održan je od 23. do 25. ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za 1. korizmenu nedjelju.