Proslava blagdana Obraćenja svetog Pavla na splitskim Pujankama

Splitska župa sv. Pavla apostola na Pujankama proslavila je blagdan Obraćenja sv. Pavla, zaštitnika i patrona župe. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup u miru mons. Marin Barišić u suslavlju s župnikom don Božom Renjićem i nekoliko svećenika.

„Došli smo proslaviti Krista Spasitelja i blagdan Obraćenja sv. Pavla. U povijesti Crkve bilo ih je mnogo, a ima ih i danas. Njegovo obraćenje jedno je od najslavnijih, ali sve nas usmjerava na najvažnije – Isusa Krista“, kazao je župnik don Božo Renjić čestitavši svima župnog zaštitnika te dan kotara i škole.

U prigodnoj homiliji nadbiskup Barišić je istaknuo kako slavimo najvećeg progonitelja kršćana koji je postao najveći navjestitelj Radosne vijesti i mrzitelja kršćanstva koji je postao najveći zaljubljenik u Isusa Krista. Okupljenim vjernicima približio je životni put i kontekst odrastanja i odgoja Savla koji je nakon obraćenja postao novi čovjek te je svu svoju aktivnost, sposobnosti i čitavog sebe usmjerio u širenje Puta. „Pavla nije obratila ideja, studij, priprava ili iskustvo životnog nezadovoljstva već osoba – susret sa Isusom Kristom raspetim i uskrslim. Nitko nije toliko duboko zašao u dubine otajstva Radosne vijesti kao on i nitko nije toliko aktivno širio kršćanstvo kao on. Imao je puno protivnika i poteškoća, no bio je ustrajan jer je osjetio Božju ljubav o kojoj je svjedočio do kraja“, kazao je propovjednik istaknuvši da je ta ljubav Božja razlivena u srcima svih nas po Duhu Svetom koji nam je dan, a ona može činiti čuda u nama i po nama. Mons. Barišić je govorio i o Pavlovim mislima o Riječi Božjoj, krštenju, braku, uskrsnuću, euharistiji, slobodi i grijehu. „Nakon obraćenja sv. Pavao je prihvatio svoju grešnost, postao skrušen i ponizan te je nastojao rasti u dobru. To je put kojim i mi trebamo ići. Svi smo pozvani na obraćenje. I nama je potreban Damask i pad s konja naše oholosti i samodostatnosti kako bi zaista otvorili svoje srce i svoj život Gospodinu“, zaključio je propovjednik i pozvao sve da budu aktivni u širenju Radosne vijesti i otvoreni suradnji s Kristom kako bi ostvarili Božji plan za svoj život i po našim djelima bili prepoznatljivi kome služimo.

Na kraju misnog slavlja, kojeg je pjesmom obogatio mješoviti župni zbor pod ravnanjem prof. Mihaele Maslov, riječi zahvale svima koji su doprinijeli proslavi župnog blagdana uputio je župnik don Božo Renjić. Za proslavu župne svetkovine, župljani su se pripremali trodnevnicom od 22. do 24. siječnja, pobožnostima i misnim slavljima koje su predvodili don Nikola Šakić, dr. don Edvard Punda i don Robert Pudar.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...