Nadbiskup Križić krstio sedmo dijete u obitelji Šaškor u poljičkoj župi Ostrvica

U XXX. nedjelju kroz godinu, 29. listopada 2023. u župi sv. Nikole Ostrvica svečano su zazvonila crkvena zvona uoči pučke mise. Župa je imala milost da je, nakon preuzimanja uprave Splitsko-makarskom nadbiskupijom dan poslije, novi nadbiskup Zdenko Križić pohodio kao prvu župu u svojoj novoj službi. Povod je bilo krštenje maloga Lovre Šaškora, sedmoga djeteta Ivana i Ljubice, koji još imaju Anteu (18), Roka (16), Ivu (13), Josipa (11), Doru (9) i Emanuela (4). Ivan je sin poginulog hrvatskog branitelja, brigadira Ante Šaškora Brade, koji je dao život za domovinu na Vitorogu 12. rujna 1995., ali mu je do sada Gospodin uzvratio sa 14 unučadi.

Nadbiskupa je dočekao s radošću župnik don Bariša Plećaš koji je uz don Renata Pudara, nadbiskupova tajnika, suslavio misu te izrazio dobrodošlicu, radost i zahvalnost zbog njegova dolaska. Čitanja su pročitale sestre maloga Lovre, a evanđelje je navijestio don Renato. Pjevao je župni zbor u koji su aktivno uključeni i članovi obitelji krštenika.

Nakon pročitane Riječi Božje nadbiskup je u svojoj homiliji protumačio evanđeoski tekst koji govori o razgovoru Isusa sa pismoznancem o zapovijedi ljubavi: ljubavi prema Bogu I ljubavi prema bližnjemu. Kazao je kako su Židovi imali više od 600 zapovijedi koje su vjernici morali obdržavati, ali nisu sve imale jednaku težinu, važnost. Nadbiskup ističe kako su mnogi sveci, tumačeći ovaj Isusov odgovor pismoznancu, stavljali naglasak da ljubav prema bližnjemu treba dati prednost odnosu na ljubav prema Bogu. Zato što bez ljubavi prema bližnjemu nema prave ljubavi prema Bogu.

Iz ove tvrdnje nadbiskup izvlači iskustvo našega života: “Na žalost, mnogi kršćani to ne shvaćaju dobro. Uvjere se da ljube Boga jer se s vremena na vrijeme, a možda i često, mole Bogu, prekriže prije jela, idu u crkvu, daju i milostinju, ali su im s druge strane odnosi s drugim osobama, a često i sa vlastitim ukućanima, jako narušeni: s mnogima su posvađani i s njima ne razgovaraju, žele im zlo i mrze ih. Isus to ne dopušta. Znamo iz evanđelja koliko je Isus govorio o praštanju i izmirenju: do te mjere da je tim uvjetovao moć naše molitve. Prije nego Bogu prinesemo svoj dar, svoju molitvu, trebamo se izmiriti sa onima s kojima je naš odnos poremećen, onda će naša molitva imati snagu.”

Podsjećajući nas na Isusove riječi iz Očenaša: “Otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima svojim” – nadibiskup ustvrđuje i postavlja nam pitanje: “Mi sami molimo da nam Bog oprosti kako i mi opraštamo drugima. Moramo se nad ovim zamisliti: kako to mi opraštamo?”

“Mnogi misle da prvi korak ka izmirenju mora napraviti onaj tko je više kriv. Tako se izmirenje neće dogoditi nikada, jer svi mislimo da je onaj drugi, s kojim smo se zakačili, više kriv. Zapravo, prvi korak treba napraviti osoba u kojoj je više duha Božjega, jer taj duh je dira u savjesti da napravi taj korak.”

“Ono što nam najviše priječi ljubiti druge jest naš egoizam, naša okrenutost prema nama samima.” – jer “osobe, u kojima je previše egoizma, postaju nesposobne za ljubav, ali će zato svima prigovarati da njih ne vole ili da do njih ne drže.”

Nastavlja dalje nadbiskup Zdenko: “Ljubav se ne dokazuje riječima, Koliko god sladunjave bile, nego žrtvama i služenjem. Isus je ljubav prema nama dokazao žrtvom na križu. I zato se može reći da nema ljubavi bez križa. Tko zna nositi križ, taj zna i ljubiti. Bez toga ljubav je laž ili interes.”

“Tako je i u obitelji: kada se muž za ženu ili žena za muža prestanu žrtvovati znak je da je ljubav ishlapila.”

Nadbiskup nam preporučuje jedan izvrstan lijek: “Bog nas zato stalno poziva da provjerimo našu ljubav prema bližnjemu prije nego provjerimo našu ljubav prema njemu.”

Budući da je ovaj prvi pastirski pohod jednoj župi bio uzrokovan krštenjem sedmog djeteta obitelji Ivana i Ljubice Šaškor, u okviru homilije nadbiskup se obratio i njima ali porukom svima kazao što mu je na srcu. Između ostalog rekao je i ovo: “ Mislim da već imate iskustvo, a još više ćete ga imati kasnije, da su vam djeca najveće bogatstvo. Vjerojatno im nećete moći priuštiti materijalnog koliko će moći oni koji imaju jedno ili dvoje djece. To nije najbitnije. Priuštite Im ono najvažnije: roditeljsku ljubav, da rastu u ozračju ljubavi, i djeca će vam biti bogata i zahvalna.”

Kazao je i jedan zgodan životni primjer: “Kad su jednu majku brojne obitelji upitali kako je mogla raspodijeliti svoju ljubav na toliko djece, ona je odgovorila: ‘Ništa nisam dijelila, ja sam ljubav umnažala!’” Nadalje nadbiskup citira staru izreku: ”Ne umire onaj tko za sobom ostavlja djecu.” Roditelji nastavljaju živjeti u svojoj djeci. Naglasio je kako, na žalost, ovakvih prigoda za biskupe nema baš puno.

Osvrnuo se i na nedavna događanja oko posvajanja djece iz Konga, ustvrdivši kako “i te najsiromašnije zemlje ne daju lako svoju siromašnu djecu, jer bez obzira na svu bijedu u kojoj žive, oni su uvjereni da su im djeca najveće bogatstvo. Oni nam poručuju da ne dolazimo po njihovu djecu, i pitaju nas zašto nemamo svoje djece? Oni ne znaju koliko su kod nas jaki pokreti koji se gorljivo zalažu, ne za život djece, nego za njihovu smrt, za abortuse.”

Kao što je sveti papa Ivan Pavao II. znao govoriti da narod koji ubija svoju djecu nema budućnosti, tako je i nadbiskup naglasio: “Svakom narodu je vrlo izvjesna budućnost bez djece: to je nestajanje tog naroda sa lica zemlje.”

Svoju homiliju nadbiskup je završio kako se “Crkva danas raduje svojem novom članu jer po krštenju ovoga djeteta Crkva nam postaje i brojnija i svetija. Neka dragi Bog prati ovu obitelj svojim blagoslovom i bude jamac budućnosti i sreće njihove djece. Neka ih čuva na životnom putu od zavodljivosti Zloga i učini ponosom svojim roditeljima, Crkvi i narodu.”

Prigodom krštenja djeteta u obitelji s četvero i više djece, splitsko-makarski nadbiskup upućuje obitelji čestitku, prigodnu knjigu s osobnom posvetom kao i novčani dar. Po završetku svetog misnog slavlja nadbiskup je naglasio kako vidi da je ovo mala župa po broju vjernika, ali da je velika po njihovim dušama. Sa sobom je ponio i dar obitelji Šakor, umjetničku sliku koju mu je uručila sestra maloga Lovre.

Župa ima Gospin prinos sa župom Zvečanje u svibnju i lipnju.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...