Bajagić: Proslava Gospe od Ružarija i blagoslov četrnaest novih vitraja i osam klupa

U nedjelju, 8. listopada 2023. godine župna zajednica sv. Nikole biskupa, Bajagić – Obrovac sinjski proslavila je blagdan Gospe od Ružarija. Predsjedatelj liturgijskih slavlja bio je fra Marinko Vukman, gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske.

Misno slavlje započelo je odavanjem počasti kipu Blažene Djevice Marije nakon čega je formirana procesija oko župne crkve. Za vrijeme ophoda litanije je pjevajući predmolio fra Neven Pavlinušić, župnik Bajagića i Obrovca sinjskog, a pjesmom popratio župni zbor pod ravnanjem č.s. Vjere Gulić.

Po dolasku u crkvu gvardijan fra Marinko sve okupljene pozvao je na molitvu te započeo obred blagoslova četrnaest novih vitraja i osam klupa koje su postavljene u župnoj crkvi. Nakon blagoslova započelo je svečano misno slavlje koje je predsjedao fra Marinko Vukman, a u koncelebraciji je bio župnik fra Neven.

Foto: Petar Malbaša

U svojoj homiliji fra Marinko je naglasio važnost molitve posebno se osvrnuvši na krunicu kao „najubojitije i najjače oružje protiv nesreće, protiv zla“. „Današnji blagdan povezuje se s bitkom kod Lepanta kada je malobrojna katolička mornarica pobijedila puno brojniju i nadmoćniju osmanlijsku mornaricu…“ Fra Marinko je spomenuo povezanost krunice i stvaranja Republike Hrvatske: „Hrvatski vojnici s vjerom i pouzdanjem u Gospu posegnuli su za krunicom noseći je oko vrata pa krunica tako postaje znakom raspoznavanja… Upravo krunici i Gospinom zagovoru hrvatski vjernici pripisuju čudo izvojevane pobijede u Domovinskom ratu i slobodu stečeno na koncu 20. stoljeća.“ Primjer molitelja krunice, fra Marinko, je našao kod blaženog kardinala Alojzija Stepinca koji je svakodnevno molio krunicu i, u svojim homilijama, poticao vjernike na molitvu krunice.

Na kraju misnog slavlja okupljenima se obratio fra Neven Pavlinušić uputivši riječi zahvale svima koji su se odazvali na proslavu blagdana Gospe od Ružarija te, na poseban način, opisao odabir motiva postavljenih vitraja koji sada krase crkvu sv. Nikole. Četrnaest vitraja koji su postavljeni dar su puka i institucija iz Cetinskog kraja, a izradili su ih dvojica umjetnika: akademskog slikara Ivana Grgata iz Otoka dalmatinskog. Motivi vitraja su: bl. Alojzije Stepinac, Čudotvorna Gospa Sinjska, sv. Nikola biskup, sluga božji fra Ante Antić, sv. Franjo Asiški, sv. Ante Padovanski, Gospa od Ružarija, sv. Josip, sv. Nikola Tavelić, sv. Majka Terezija, bl. Ivan Merz, sv. Padre Pio, sv. papa Ivan Pavao II. i Milosrdni Isus.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...