Sinj: Održano zavjetno hodočašće križu na Visokoj

Svake godine o blagdanu Uzvišenja Svetog Križa, vjernici hodočaste na brdu Visoka iznad Sinja. U subotu 16. rujna, kod zavjetnog križa okupili su se vjernici župa Sinj, Neorić, Dicmo kao i iz okolnih mjesta Cetinske krajine.

Hodočašće zavjetnom križu počelo je pobožnošću križnog puta. Križni put predvodio je sinjski župnik fra Antonio Mravak, a hodočasnici su se izmjenjivali u nošenju križa. Dolaskom na vrh Visoke (892 m) kod zavjetnog križa slavljena je misa koju je predvodio gvardijan fra Marinko Vukman.

U propovijedi predvoditelj je istaknuo povijesni kontekst blagdana Uzvišenja Svetog Križa. Govoreći o poruci križa za život vjernika kazao je da je križ mjesto pobjede, a ne poraza, izvor života, a ne smrti. “Križ nije samo simbol, sveti znak. Križ je život. Iz križa izvire život kako za Krista tako i za svakog čovjeka. Križ postaje izvor najveće ljubavi, kad je iz ljubavi prihvaćen. Tada je to blagoslov za čovjeka i za svijet“, naglasio je fra Marinko.

Za vrijeme misnog slavlja liturgijsko pjevanje predvodili su članovi crkvenih zborova pod ravnanjem supružnika Marije i Bože Župića.

Po završetku misnog slavlja fra Antonio je zahvalio svima na organizaciji, vjernicima koji su se u velikom broju okupili na Visokoj. Posebno je istaknuo kako je lijepo vidjeti veliki broj mladih obitelji koje su se s djecom penjale u pobožnosti križnog puta na Visoku.

Nakon mise Grad Sinj s gradonačelnikom Mirom Buljem i Planinarskim društvom „Vukovi“ organizirao je okrjepu i druženje za hodočasnike kod planinarske kuće na Visokoj. Ove godine podršku hodočasnicima su dali i članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanice ispostave Sinj.

Križ na Visokoj prvi put podignuli su župljani sinjske župe 1900. godine u Svetoj godini Isusova rođenja, zatim 1933. u Svetoj godini Isusova otkupljenja te ovaj današnji 1975. godine. Godine 2020. križ je obnovljen i osvijetljen.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...