Staševica proslavila nebeskog zaštitnika

Don Nedjeljko Kešina predvodio je misno slavlje u subotu 26. kolovoza, na župnu svetkovinu zaštitnika Župe sv. Staša u Staševici.

U koncelebraciji su bili župnik fra Marko Bitanga, don Pavao Banić i još osmorica svećenika okolnih župa.

Malo znamo o životopisima prvih mučenika, zato je Crkva ustanovila spomendan svih rimskih prvomučenika 30. lipnja, rekao je u uvodu homilije don Nedjeljko. Govoreći o sv. Stašu i svecima, naglasio je među ostalim kako su sveci prijatelji Božji, jer su u svom zemaljskom životu živjeli u dubokom zajedništvu s Bogom, a u licu malene, prezrene braće gledali su lice Božje, a sada, izravno gledaju Božju ljepotu.

„Živimo danas, nažalost, u oskudici živih svetaca, a oskudica svetaca znači i oskudicu vjere u Isusa Krista. Po svecima Isus je živ. Budući da su sveci danas gotovo iščezli sa zemlje, potrebno je ponovno oživjeti životopise i život svetaca, tih uzora i primjera vjere“, rekao je don Nedjeljko.

„Isus nije propovijedao mržnju, nego ljubav: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio; ljubite i svoje neprijatelje! Kad bi se ta ljubav realizirala u životu i u društvu, nikad ne bi bilo ni sukoba, a ni ratova. Isus je propovijedao kulturu životu, ne kulturu smrti – abortus, ubijanje, nego je uvijek spašavao ljude svoga vremena, a i danas je s nama!“, kazao je vlč. Kešina.

Upozorio je također na izvrnute vrijednosti našega vremena, naglasivši kako krive ideologije, koje preuzimaju ulogu Boga ‘Bog više ne postoji, mi smo bogovi – mi smo Bog’, posebno napadaju obitelj, jer znaju, ako srušimo obitelji, sve možemo činiti, jer obitelj je žila kucavica koja drži i Crkvu i narod i svijet“, istaknuo je don Nedjeljko.

„U rastavi braka nema pobjednika, svi su gubitnici, a što je najgore, gubitnici su i buduće generacije“, pojasnio je vlč. Kešina.

„Moja je želja danas, da među nama bude što više živih svetaca koji će slijediti sv. Staša i sve ostale hrvatske mučenike, blaženike i svece, jer oni su slušali i slijedili ono što je Isus propovijedao, živjeli za Boga i čovjeka! Nadam da će se lice ove župe i našega naroda onda promijeniti, kad budemo imali puno živih svetaca, zaključio je homiliju vlč. Kešina i zazvao zagovor sv. Staša.

Vjernici su se za blagdan zaštitnika pripravljali trodnevnicom koju je predvodio župnik fra Marko Bitanga. Slavlje je na klavijaturama animirao Tomislav Herceg uz mali župni zbor.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...