Slavlje Velike Gospe na Vrljici

Nastavljajući stoljećima dugi niz vjerničke odanosti i povjerenja u majčinski zagovor Blažene Djevice Marije, i ove godine brojni hodočasnici zajedno s domaćim vjernicima proslavili su svetkovinu Njezinog uznesenja na nebo u svetištu na Vrljici u Župi Proložac.

Pripreme za svetkovinu započele su trodnevnicom tijekom koje su župljani molili krunicu, posebne molitve za zagovor Blažene Djevice Marije te sudjelovali u svetim misama. Trodnevnicu su predvodili fra Josip Sušić, fra Zoran Kutleša i fra Ivica Omazić.

Drugog dana trodnevnice, u nedjelju 13. kolovoza, svečanosti su se odvijale na izvoru Opačcu gdje je blagoslovljena obnovljena stara Gospina crkva iz 1719. godine.

Glavna proslava svetkovine Velike Gospe, 15. kolovoza, započela je rano ujutro otvaranjem crkve na Drumiševcu u 4 sata te izlaganjem Gospine slike za osobno čašćenje hodočasnika. Na obližnjem travnjaku bilo je desetak svećenika na raspolaganju za sakrament ispovijedi.

Prva jutarnja misa u 5 sati okupila je mnogo noćnih hodočasnika koji su pješice stigli iz različitih smjerova. Misu je predvodio fra Vuk Buljan, dušobrižnik u Kölnu.

Ostale jutarnje mise slavljene su svaki puni sat od 6 do 9 sati, a predvodili su ih fra Ivo Rastočić, fra Ivica Udovičić, fra Nediljko Šabić i fra Nedjeljko Jukić. Na svim misama pjevanje su sviranjem na orguljama pratile i animirale s. Terezina Bašić i s. Sanja Stojić.

U isto vrijeme dok se slavlje odvijalo u “Zelenoj katedrali”, na prostoru ispred crkve na Opačcu, na povijesnom izvorištu svetišta, fra Zoran Kutleša je u 5:30 slavio zavjetnu misu za hodočasnike. Posebno se to odnosilo na vjernike iz Župe Imotski, koji tradicionalno slave na tom mjestu.

U 10:30 sati započela je svečana procesija s Gospinom slikom od crkve na Durmiševcu do Zelene katedrale, dugačka oko 700 metara. Mnoštvo vjernika sudjelovalo je u procesiji koju je predvodio nadbiskup u miru mons. Marin Barišić sa svećenicima. Nakon toga je uslijedila glavna sveta misa u „Zelenoj katedrali“ tijekom koje je mons. Barišić održao poticajnu homiliju. Veliki mješoviti zbor sastavljen od župnih zborova župa Imotske krajine pod ravnanjem Anđelka Đele Nikolića i uz orguljaški pratnju Marija Cikojevića animirao je pjevanje tijekom svečanoga misnog slavlja.

Bogoslužje svetkovine završilo je večernjom misom u 19 sati i blagoslovom djece koje je predvodio vicerektor splitskog bogoslovnog sjemeništa don Tomislav Kutleša. Posebno je značajno da na ovoj misi posljednjih godina sudjeluje sve više mladih obitelji s djecom.

Proslavu je obogatilo i prisustvo dekora starodrevnog derneka, prilagođenog i s novim sadržajima, koji je omogućio hodočasnicima predah i okrjepu te dao dodatnu dimenziju slavlju.

Tisuće vjernika i ove su godine ispunile sveto mjesto svojim molitvama, zavjetima i potrebama, tražeći utjehu i blagoslov Blažene Djevice Marije.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...