Svetkovina Velike Gospe proslavljena u Splitu

Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u svetištu Gospe od Pojišana u Splitu, u utorak 15. kolovoza, na svetkovinu Velike Gospe. U suslavlju je bilo desetak svećenika predvođenih župnikom Župe Gospe od Pojišana fra Žarkom Lučićem.

Proslava je počela svečanom procesijom s Gospinom slikom, u kojoj su tisuće vjernika hodočastili između dvije crkve posvećene Uznesenju Blažene Djevice Marije, od splitske prvostolnice sv. Dujma do crkve Gospe od Pojišana. Procesiju, koju su pratila velika zvona splitske prvostolnice, a u kojoj su sudjelovali mladi u narodnim nošnjama, pripadnici Hrvatske ratne mornarice, redovnice i vjernički puk, duhovnim poticajima animirao je don Ante Mateljan.

Osvrćući se u uvodnom dijelu homilije na evanđeoski tekst mons. Puljić je poručio da su Marija i Elizabeta divni likovi iz povijesti spasenja koji nas potiču da razmišljamo o ulozi žene i majke u društvu danas. Istaknuvši kako je majka izvor života koji čovjeka nikada ne napušta, mons. Puljić je konstatirao kako je u današnjem vremenu prisutna kriza dostojanstva žene i materinstva.

„Sveti Ivan Pavao II., koji nas je pohodio prije 25 godina, na današnji dan, 15. kolovoza 1988. objavio je Apostolsko pismo o dostojanstvu, pozivu i poslanju žene, 'Mulieris dignitatem'. Pismo je objavio u 'jeku velike kampanje širenja ideologije feminizma'. Tada se u opravdanoj težnji i borbi za 'ravnopravnost žene i muškarca na socijalnom, kulturnom, ekonomskom i političkom planu', sve više 'ismijavalo ustanovu braka', te među 'ženskim zahtjevima' tražilo 'pravo na pobačaj' i 'pravo na ređenje žena'”, nastavio je apostolski upravitelj. Naglasio je i kako naš poznati pokojni sociolog Slaven Letica ovu štetnu ideologiju naziva moralnim i medijskim ludilom.

Mons. Puljić je kazao kako je ova ideologija posebno ojačala 1995. godine, nakon četvrte Svjetske konferencije o ženama u Pekingu. „Tada je u zaključnoj rezoluciji usvojen 'Pekinški akcijski plan' prema kojemu sve potpisnice trebaju 'uključiti rodnu perspektivu u sva društvena gibanja'. Rod (gender), koji je zamijenio spol, 'ušuljao se tiho i bešumno i postao sastavni dio društvenih strujanja feminističke ideologije'. Sveti Ivan Pavao II. je to osjetio, pa je dva mjeseca uoči konferencije u Pekingu uputio 'Pismo ženama svijeta' (29. lipnja 1995.) i poželio neka se 'na Konferenciji osvijetli puna istina o ženi'. Posebice je istakao misao o 'ženskom geniju i ženskom talentu' po čemu 'žene vide bolje i više od muškaraca jer gledaju srcem'”, ustvrdio je apostolski upravitelj.

Rekavši kako društvo treba pomoći ženama i majkama u svijetu izvrnutih vrednota i loših primjera, mons. Puljić je naglasio kako je za postizanje navedenog važno da se suvremene žene nadahnjuju Gospinim primjerom. „Nema pravoga materinstva bez Boga, bez Marije, bez vjere, bez pobožnosti, bez sakramentalnog života. Čestite, uzorne i plemenite majke snaga su obitelji, duša naroda, stožer života i budućnost društva. To su majke koje kleče pred Gospom, najvećom ženom povijesti i mole blagoslov, zagovor i njezinu pomoć. Zahvalni Kristu što nam je na Kalvariji darovao svoju majku, molit ćemo za sve naše obitelji, očeve i majke kako bi bili dostojni svoga roditeljskog poziva. Molit ćemo posebice za djevojke, žene i majke naše Nadbiskupije kako bi znale zavjetovati Mariji svoju čednost, djecu i svoje muževe. Naša nastojanja i obećanja želimo oblikovati u određenu vrstu zavjeta da ćemo 'Boga priznavati, život poštivati, sakramente slaviti i primati, Crkvu voljeti i Bogu se moliti'”, rekao je, između ostalog, mons. Puljić zaključujući homiliju.

Obraćajući se okupljenim vjernicima župnik fra Žarko Lučić je zahvalio Ocu nadbiskupu na njegovoj nazočnosti i poticajnim riječima te svima koji su na bilo koji način sudjelovali u proslavi svetkovine. Na samom kraju misnog slavlja veliki mješoviti zbor Gospe od Pojišana, zapjevao je himnu „Lijepa naša”, a potom i pjesmu Gospi „Zdravo Djevo“. 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...