U Solinu proslavljen blagdan Svetih Solinskih mučenika

Župa Solinskih mučenika je 15. svibnja proslavila blagdan svojih zaštitnika Svih svetih Solinskih mučenika. Svečano misno slavlje predvodio je prof. dr. sc. don Ivan Bodrožić. Unatoč kišnom nevremenu, župna zajednica se okupila u velikom broju kako bi obilježila ovaj spomendan.

Osvrćući se u propovijedi na značaj Solinskih mučenika za današnjeg čovjeka, don Ivan Bodrožić je istaknuo da „ne smijemo idealizirati vrijeme u kojem živimo jer malo pomalo, i na mala i na velika vrata, na male i velike prozore, vraća se ono nekadašnje vrijeme kad je bilo jednostavnije biti bezbožac, bezakonik, nepošten; kad je jednostavnije grcati u grijesima, biti nepravedan...Danas, u ovome vremenu novoga poganstva kada se ugrožava život; kada se ugrožava obitelj; kada se ugrožava vjera; kada se ugrožavaju nacionalne vrijednosti na ovaj ili onaj način mentalitetom ovoga svijeta te nekim novim standardima koji dolaze, mi smo pozvani - poput mučenika - svjedočiti da za nas postoji samo jedan standard. A to je standard svete vjere i našega Gospodina“.

Predvoditelj slavlja zaključio „ne smijemo dopustiti da nam se društvo postane pogansko, bezbožno društvo. Mi svojim životom i svojim svjedočenjem trebamo činiti sve da ovo društvo i dalje ostane kršćansko društvo; da ova zemlja bude sveta zemlja, natopljena krvlju mučenika, znojem, darom i životom svetaca“.

Na kraju svete mise uslijedio je prigodni program tijekom kojeg su ovogodišnji prvopričesnici pjevali, a učenici lokalne osnovne škole izveli recitacije povodom Dana škole, Dana obitelji i blagdana Solinskih mučenika. Učenike je pripremila vjeroučiteljica Dragica Domjanović. Župnik Župe Solinskih mučenika don Ante Matešan na kraju se zahvalio na dostojnom i radosnom obilježavanju blagdana naslovnika župe.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Blagdan sv. Mihovila svoga nebeskog zaštitnika svečano je proslavila Župa u Kaštel Kambelovcu u petak 29. rujna.
Misu zahvalnicu i blagoslov obnovljene crkvice sv. Mihovila na Gračiću u Žrnovnici, 29. rujna, na blagdan nebeskoga ...
Župa Solinskih mučenika u Ninčevićima u Solinu, blagdan svoje zaštitnice, Kraljice mučenika, slavi krajem rujna u ...
Umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predslavio je misno slavlje u svetištu Gospe Karmelske u ...
Župa sv. Mateja apostola i evanđelista na splitskim Ravnim Njivama svečano je u četvrtak 21. rujna proslavila svoga ...
Ispred crkve Uzvišenja svetog Križa na Ušću Neretve na Galičaku, vjernici Komina proslavili su zavjetni blagdan ...
Svake godine o blagdanu Uzvišenja Svetog Križa, vjernici hodočaste na brdu Visoka iznad Sinja. U subotu 16. rujna, kod ...
U župi Porođenja Blažene Djevice Marije u Srinjinama, 10. rujna svečano je otkriveno i blagoslovljeno spomen-obilježje ...