Župa sv. Petra u Kaštel Novom svečano proslavila svoga nebeskoga zaštitnika

U srijedu, 29. lipnja, splitsko-makarski nadbiskup u miru mons. Marin Barišić predvodio je svečano misno slavlje kojim su mještani Kaštel Novog i njihovi gosti proslavili svoga zaštitnika sv. Petra. U koncelebraciji bila je nekolicina svećenika predvođena župnikom župe sv. Petra don Darijem Čorićem, a osim svećenika slavlju su prisustvovali brojni ministranti, bogoslovi, žene i muškarci u narodnim nošnjama, tzv. Petrovi mornari odnosno momci koji su, obučeni u mornarske majice, bili zaduženi za nošenje kipa u procesiji, mješoviti župni zbor te ostalo mnoštvo vjernoga puka.

U svojoj homiliji nadbiskup Barišić je rekao da slavimo blagdan Kristova apostola, nekadašnjeg galilejskog ribara koji je Gospodnju veličinu spoznao upravo u svojoj svakodnevici nakon čega sve ostavlja i polazi za učiteljem, Isusom Kristom. Nadalje, nadbiskup ističe da evanđelje Isusa pokazuje kao pravoga pedagoga koji prvo postavlja lakša, a potom teža pitanja. Naime, Isus najprije pita učenike što ljudi kažu tko je on, a oni odgovor na to pitanju sažimaju savršeno u svega nekoliko riječi. Poslije ih pita tko je „A što vi kažete tko sam ja?“, a odgovor daje samo Petar kojeg je nadahnuo Otac nebeski. Čuvši njegov odgovor Isus mu obećava da će na njemu sagraditi svoju Crkvu. „Draga braćo i sestre, pitanja koja Isus postavlja svojim učenicima i njihov mentalitet su prošli, ali ovo pitanje tko je Krist za mene je osobno i ono ostaje za svagda“, iznosi mons. Barišić i apostrofira kako naš odgovor na ovo pitanje ne smije dolaziti iz mentaliteta koji nas izgrađuje, ali koji je promjenjiv, već mora dolaziti iz osobnoga odgovora vjere.

„Isus želi čuti nas osobno i ne želi da se formiramo mentalitetom jer mentalitet daje mišljenje koje me ne obavezuje. S druge strane uvjerenje je toliko snažno da se za njega čak i život daje, a upravo je sv. Petar, formiran Duhom Božjim, od mentaliteta rastao do uvjerenja i postao čvrsta stijena na kojoj se može graditi Crkva“. Nadbiskup podsjeća da smo i mi lomljivi baš kao što je bio i Petar te da je potrebno poput njega doći do toga da budemo vjerodostojni i čvrsti vjernici žive vjere, a ne tek oni koji poznaju vjerske ideje, citate, misli ili tradiciju. Važno je da budemo vjernici koji žive i svjedoče radosnu vijest života jer se Crkva – zajednica vjernika, a ne građevina, može graditi samo od kamena koji je oblikovan jer u suprotnom narušavam zajednicu. „Potrebno je imati uvjerenje, a mišljenje. Potrebno je imati ljubav, a ne osjećaje. Potrebno je imati život, a ne informacije. Onda donekle uspijevamo biti na putu do odgovora tko je za mene Isus Krist“.

Nadbiskup homiliju zaključuje podsjećanjem na himnu susreta mladih s papom Ivanom Pavlom II. u Rimu, a refren te pjesme na engleskom glasio je „Lord, You are my life“, a to je zapravo prijevod Petrova odgovora Gospodinu „Ti si Krist, Sin Boga živoga“ u mentalitet 2022. godine. Iznoseći prijevod ovoga refrena zaželio je da ne zaboravimo često i na hrvatskom reći „Gospodine, ti si moj život“.

Na kraju iznimno svečanoga misnoga slavlja u kojem su župljani sudjelovali kao čitači i pjevači, blagoslovljen je kip sv. Petra s kojim se pošlo u velebnu procesiju po jezgri mjesta, a nakon iste, uslijedio je blagoslov brodica koji je učinjen tako da su se nadbiskup i župnik brodom otisnuli od obale.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Svetkovina sv. Dominika, utemeljitelja Reda propovjednika, svečano je proslavljena u ponedjeljak 8. kolovoza u crkvi ...
Misom zornicom koju je 6. kolovoza predvodio župnik fra Antonio Mravak počela je devetnica Velikoj Gospi u Svetištu ...
U župi Gospe od Milosrđa na splitskom Žnjanu proslavljen je blagdan Gospe od Žnjana i Dan pobjede, domovinske ...
Don Anđelko Kaćunko predslavio je središnju misu na blagdan Gospe Snježne u Vidu kod Metkovića u petak 5. kolovoza u ...
Već se tradicionalno na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja u Lovreću slavi zavjetni blagdan ...
U organizaciji udruge ‘Klape Gospi Sinjskoj’, a pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana ...
Svetkovina Našašća relikvija sv. Stjepana, ujedno Dan grada, proslavljena je u srijedu 3. kolovoza u Opuzenu.
Blagdan prvog hrvatskog blaženika bl. Augustina Kažotića svečano je proslavljen u srijedu 3. kolovoza procesijom ...