Posveta novog oltara i proslava Gospe od Ružarija u Budimirima

Vjernički puk župe Gospe od Ružarija u Budimirima svečano je proslavio blagdan svoje nebeske zaštitnice u nedjelju, 4. listopada. Euharistijsko slavlje, koje je započelo procesijom s restauriranim kipom Gospe od Ružarija, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić koji je i posvetio novi oltar u župnoj crkvi. U koncelebraciji su bili župnik župa Budimiri i Biorine te generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Miroslav Vidović, rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa don Jure Bjeliš i nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić.

U prigodnoj homiliji nadbiskup Barišić se osvrnuo na simboliku 'vinograda' koja prožima čitanje iz Knjige proroka Izaije i evanđelje koje govori o zlim vinogradarima koji su ubili sluge i baštinika gospodara vinograda. Nadbiskup je istaknuo kako nam evanđeoski tekst postavlja pitanje što mi činimo s vinogradima koji su nam povjereni i ponašamo li se poput Izraelaca od kojih je Gospodin očekivao plod pravde i pravičnosti, a dobio je nepravdu i nasilje? „Vinogradi su naši životi, naše obitelji, župa i društvo. Ako isključimo Gospodina iz ovih područja našega života te postanemo samodostatni, ne možemo ostvariti puninu vlastitog života. Zato, uključimo u naše živote Krista, Gospodara svega stvorenoga, jer je On onaj zaglavni kamen koji sve dimenzije našeg postojanja drži uspravnim“, naglasio je i pohvalio nazočne vjernike rekavši da se po uređenosti njihove crkve vidi kako su dobri vinogradari.

„U ovoj crkvi je sve novo, iako je ovdje sve manje stanovništva. No, bez obzira na kojem su dijelu svijeta, vidi se kako vjernici ove župe nisu zaboravili svoj vinograd. Svi vi ovdje dolazite po plodove koji su vam snaga za uzdržavanje života. I ovaj oltar, koji ćemo danas posvetiti, je kamen zaglavni na kojem se događaju čudesne stvari. On je znak Božje ljubavi prema nama i nebeskog otvaranja prema zemlji. Ovdje živimo svoje ljudsko i vjerničko zajedništvo, povezujući se na oltaru i sa svojim pokojnicima. Na njemu se događa najveća ljubav, predavanje Gospodnjeg tijela i krvi za sve nas“, poručio je. Kazavši kako je oltar srce crkve, nadbiskup je pojasnio kako je oltar svakoga čovjeka njegovo srce. „Kako bi naše srce ostalo čisto te odbacilo sve idole iz života, trebamo pronaći vrijeme za Gospodina. I to ne samo jedan sat tjedno za vrijeme nedjeljne svete mise, nego i kroz molitvu te djela solidarnosti, ljubavi, poštenja i zauzetosti za istinu“, istaknuo je i pozvao sve vjernike na obradu vlastitog vinograda kako bi njihova djeca i unuci, učeći iz primjera njihova života, bili donositelji kršćanskih plodova za svoje bližnje. 

Nakon homilije uslijedio je središnji dio posvete oltara. Nadbiskup je izmolio posvetnu molitvu, pomazao oltar svetim uljem i obavio obred kađenja te upalio svijeće koje su znak Krista „svjetla na prosvjetljenje naroda". Nakon popričesne molitve posebnim obredom otvoreno je novo svetohranište.

„Neizmjerno sam zahvalan i sretan što nam je Otac nebeski dao svetkovati ovaj dan Isusove i naše Majke Marije. Dan je ovo kad iskazujemo pobožnost i zahvalnost što imamo milost biti pod zaštitom i častiti Gospu od Ružarija“, kazao je na kraju misnog slavlja župnik don Miroslav Vidović zahvalivši Ocu nadbiskupu i braći svećenicima na prisutnosti, te pozdravivši svoje župljane, njihove goste i hodočasnike. Posebnu je zahvalu uputio svima koji su na bilo koji način doprinijeli obnovi crkve. Naime, župna crkva Gospe od Ružarija sagrađena je u drugoj polovici 18. stoljeća, a u posljednjih godinu dana u crkvi je postavljen novi kameni oltar i ambon, napravljen je i tradicionalni oltar sa svetohraništem i nišom za Gospin kip, sanirana je vlaga, promijenjena je rasvjeta i restauriran Gospin kip. Radove sanacije radilo je poduzeće „Neir“, a Gospin kip je obnovila restauratorska radionica „Kvinar“. Nacrti oltara i ambona djelo su arhitekta Josipa Matijevića, a za njihovu izradu zadužena je radionica Jakija Jakšića iz Donjeg Humca na Braču. Početkom godine obnovljena je i župna kuća i Biorinama.

Prije svečanog blagoslova, župljani su nadbiskupu Barišiću poklonili košaru domaćih proizvoda, a on je zaželio da nas „naša povijest i današnji događaj, potaknu na svakodnevnu molitvu krunice u našim obiteljima kako bi bili spremni na obrađivanje vlastitog vinograda na slavu Boga ljubavi i mira“.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Nakon razornog potresa 29. prosinca 2020. na Banovini, Župa svetog Andrije sa splitskog Sućidra započela je s ...
Misno slavlje kojem je prethodila procesija na blagdan sv. Vida u Vidu u utorak 15. lipnja predslavio je fra Josip ...
Blagdan sv. Antuna Padovanskog svečano je proslavljen u splitskoj crkvi sv. Frane na Obali u nedjelju 13. lipnja. ...
Patron Župe Vidonje - Presveto Srce Isusovo i Prečisto Srce Marijino proslavljen je u nedjelju 13. lipnja u Mliništu ...
U nedjelju 13. lipnja 2021. Župa Ugljane proslavila je svog žaštitnika sv. Antuna Padovanskog. U crkvi sv. Ante u ...
Župa Presvetog Srca Isusova na Visokoj u Splitu u petak 11. lipnja proslavila je župnu svetkovinu. Svečanu večernju ...
U petak 11. lipnja u Župi sv. Marka u Makarskoj proslavljen je zavjetni blagdan Srca Isusova.  Svečanost je počela ...
U Župi Materinstva BDM na splitskim Brdima u četvrtak 10. lipnja, na 334. obljetnicu proglašenja sv. Josipa zaštitnikom ...