Proslavljen blagdan Gospe od Ružarija u Vojniću

U župnoj crkvi sv. Jurja u Vojniću (župa Vojnić-Gardun) u nedjelju, 6. listopada, svečano je proslavljen blagdan Gospe od Ružarija. Euharistijsko slavlje predvodio je don Ratomir Vukorepa, kancelar Splitsko-makarske nadbiskupije, uz koncelebraciju župnika don Ante Gabrila i domaćeg svećenika don Luke Vuce. Svetoj misi prethodila je procesija oko župne crkve s Gospinim likom za vrijeme koje su se pjevale marijanske pjesme i litanije. Pjevanje za vrijeme procesije i svete mise animirao je mješoviti župni pjevački zbor. Vjernici su se za ovaj blagdan pripravljali trodnevnicom koju su predvodili don Danko Kovačević, don Nikola Mikačić i dr. don Josip Dukić.

U svojoj propovijedi don Ratomir je, između ostaloga, kazao: „'Kako će to biti kad ja muža ne poznajem' pitala je Marija anđela. I mi danas postavljamo slično pitanje kad razmišljamo o svome životu: 'Kako mogu popraviti svoju obitelj, kako obratiti svoga supruga ili suprugu, kako na pravi način usmjeriti odgoj djece, kako financijski preživjeti mjesec…' Anđeo je odgovorio Mariji na njezino pitanje: 'Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti.' Mariji je to bio dovoljan odgovor. Prihvatila je inicijativu i kazala: 'Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!'. Svojim riječima Marija je i nama, braćo i sestre, pomogla odgovoriti na pitanja koja i sebi i Bogu postavljamo." Potičući okupljene vjernike da s više žara mole molitvu krunice, istaknuo je: "Molitva krunice molitva je čitave Crkve. U njoj razmišljamo o čitavoj povijesti spasenja, jer Marija je duša i srce Crkve. Ona s Crkvom moli, ali moli i za potrebe Crkve". Svoju propovijed zaključio je riječima: "Teško je živjeti milosrđe i biti poput Marije. Zato nam je potrebna molitva: da učvrsti i osnaži našu vjeru da Bogu ništa nije nemoguće, da on ima rješenje za sve naše probleme. I na kraju – na nama je da i dalje strpljivo nosimo svoj križ i zajedno s Marijom ponavljamo: „Neka mi bude po riječi tvojoj!“. Nebo i zemlja će proći, ali njegove riječi, kaže nam sam Isus, nikada neće proći."

Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je blagoslov novih vitraja na župnoj crkvi, koji su umjetnički rad Ivana Grgata. Blagdan Gospe od Ružarija bio je prigoda i za poseban blagoslov djece koji je također obavljen pri kraju svete mise. Potom je župnik don Ante zahvalio vjernicima koji su svojim zalaganjem sudjelovali u pripremi slavlja i još jednom pozvao sve na ustrajnu i zajedničku molitvu krunice, osobito kroz Marijin mjesec listopad.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...