U Trogiru proslavljena Gospa od Anđela

Župa Gospe od Anđela je 2. kolovoza proslavila spomen svoje nebeske zaštitnice. Vjernici su se u hrvatskoj Porcijunkuli, župnoj crkvi koja je građena na temeljima prvog franjevačkog samostana van Italije kojeg je osnovao sam sv. Franjo tijekom svog boravka u Trogiru, za proslavu blagdana pripremali trodnevnicom koju je predvodio dr. don Mislav Hodžić.

Svećenik splitsko-makarske nadbiskupije, koji trenutno službu obavlja u Vatikanu kao vatikanski diplomat, na najbolji je mogući način vjernike pripremio za središnju proslavu. Tijekom tri dana trodnevnice don Mislav Hodžić je na poseban način istaknuo važnost zahvalnosti Bogu za sve darove koje dobivamo u životu. Upravo vjernici naše, najbrojnije trogirske, župe imaju na čemu biti zahvalni nebeskom Ocu jer su nakon dugo vremena ustrajnim molitvama izmolili svoju novu crkvu. Više je puta don Mislav istaknuo ljepotu i važnost gradnje nove crkve i pastoralnog centra s dječjim vrtićem koji će biti posvećeni ove jeseni, a koji će služiti ne samo župljanima, nego i ostalim građanima Trogira. Sva tri dana su prije i nakon svete mise na čašćenje bile izložene relikvije sv. Franje koje je župa dobila u listopadu prošle godine tijekom proslave 800 godina crkve Gospe od Anđela i prvog franjevačkog samostana.

Na sam blagdan su svi vjernici i hodočasnici imali priliku zadobiti potpuni oprost kroz ispovijed baš kao i u asiškoj Porcijunkuli. Središnje misno slavlje je kao i pripravu predvodio dr. don Mislav Hodžić uz koncelebraciju desetak svećenika splitsko-makarske nadbiskupije. „Ovogodišnja proslava je posebna i jedinstvena što su vaša višegodišnja ustrajna molitva, dobronamjerno pregovaranje, strpljivo čekanje i marljiv rad oko projekta nove crkve urodile plodom. Zahvalni smo nadasve Bogu koji nam je dao tu milost, a potom posebno ljudima ove župe i ovoga grada koji su svojim zalaganjem pridonijeli da se ovaj vrijedni projekt ostvari. Današnja proslava je jedinstvena i po tome što na neki način predstavlja oproštaj od ovoga mjesta. Naime, već dogodine bi se proslava Gospe od Anđela mogla slaviti i u novoj crkvi koja bi uskoro trebala biti posvećena. Kako bilo, uvijek ćete se moći vratiti u dvorište stare crkve, svoje Porcijunkule, kako biste se prisjetili svoga puta kojim ste prošli i obnovili svoju zahvalnost za ono do čega ste došli.“, istaknuo je u svojoj homiliji don Mislav Hodžić.

Nakon svete mise je održana procesija ulicama župe s Gospinim kipom i relikvijama sv. Franje. Gospin kip nosili su članovi župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća, a na samom kraju slavlja održan je blagoslov svih bolesnika kao i blagoslov puka s relikvijama. Na kraju slavlja župnik se zahvalio svim župljanima i hodočasnicima koji su dolaskom iskazali poštovanje našoj Nebeskoj Majci. Mješoviti župni zbor je svojim pjevanjem uveličao središnje slavlje kao i trodnevnu pripravu.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...