Proslavljen blagdan sv. Dominika u Trogiru

U nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića u četvrtak je svečano proslavljen blagdan sv. Dominika, naslovnika crkve i samostana. Slavlje je započelo ispred crkve dočekom franjevaca i nakon što su izmijenili riječi dobrodošlice i otpjevali antifonu dočeka braće, svi zajedno su se uputili prema oltaru.

Naime, prema običaju franjevci predvode euharistijsko slavlje kod dominikanaca za blagdan sv. Dominika, a dominikanci kod franjevaca za blagdan sv. Franje.

Koncelebriranom misnom slavlju, kojeg je predvodio fra Ferdo Jukić župnik Župe Blizna, nazočili su svećenici Trogirskog dekanata uz dekana don Vinka Sanadera i župnici iz Ljubitovice i Raduna iz Kaštel Starog.

Predstojnik franjevačkog samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije na Čiovu fra Franjo Zelenika u propovijedi je kazao: „Sv. Dominik se rodio u veoma teško vrijeme, rekao bih vrijeme kao danas. Uvijek je bilo onih kojima treba navijestiti riječ Božju, a to   poslanje dobio je i preuzeo na sebe sv. Dominik.

On je htio da se na njemu i po njemu vrši riječ Božja, a zadužio je i braću koja su ga slijedila da je oni šire i da cijeli svijet spozna da su kršćani i da žive Evanđelje. Riječ Božja i nas obvezuje na isti način kao što je obvezivala sv. Dominika, njegovu braću i sestre.

Želim svojoj subraći dominikancima da njihov rad bude prepoznatljiv upravo po širenju Evanđelja. Oni su jedna velika obitelj vođena primjerom svoga osnovatelja sv. Dominika koji je bio jedno tijelo i jedan duh sa svojom braćom i sestrama, a to bi i danas svi mi trebali biti“.

Okupljenim vjernicima, svećenicima i bogoslovima te Zboru blaženog Augustina Kažotića, kojeg vodi Katarina Čićić, na kraju misnog slavlja zahvalio je starješina dominikanskog samostana fr. Petar Galić, OP, a potom se druženje nastavilo u klaustru samostana.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...