Na Čiovu proslavljen blagdan sv. Jakova ap.

U župi sv. Jakova apostola na Čiovu, 25. srpnja 2019., proslavljen je blagdan sv. Jakova ap. u istoimenoj crkvi. Ovoj proslavi prethodila je trodnevnica - duhovna priprava, koju je predvodio prva dva dna župnik fra Matija Matošević, a dan uoči blagdan fr. Petar Galić OP. U ovom trodnevlju vjernici su imali prigodu molitvi krunice, svetu ispovijed i misno slavlje.

Na sam blagdan održane su dvije svete mise - jutarnja i večernja - svečana. Svečanom misnom slavlju prethodila je molitva krunice. Svečanu euharistiju predvodio je dominikanac fr. Matijas Farkaš iz svetišta Bl. Augustina Kažotića, uz suslavlje župnika fra Matije Matoševića, don Dražena Balića župnika Drvenika, don Enrique Alonso-a iz Španjolske i fr. Petra Galića - starješina svetišta Bl. Augustina Kažotića uz pratnju župnog zbora kojim ravna maestro Vinko Buble, te nazočnost štovatelja sv. Jakova iz župe, ostalih župa u Trogiru te okolnih župa Trogirskog dekanata, posebno onih sa otoka Čiova.

U homiliji fr. Matijas je napomenuo da je sv. Jakov ap. - brat od sv. Ivana Krstitelja, završio ovozemaljski život poput sv. Stjepana samo što je propovijedao i slijedio Isusa Krista. „Po kojim kriterijima živimo, tko su nam uzori i primjeri? Sveci - da, ali rijetki među nama mogu reći da žive po uzoru na nekog sveca. Da ih slijedimo bili bismo bolji i kvalitetniji ljudi. Crkva nam svake godine daje stotine svetaca kao primjer i uzor da je moguće biti Božji i biti svet. Mnogi od nas nastojimo biti bliže Bogu, ali ne uspijevamo u potpunosti biti Božji“, kazao je. „Jakov, jedan od prvih apostola Isusa Krista, uzor nam je i primjer. Živio je tri godine s Isusom i poslije Isusove smrti zajedno s Petrom preispitivao se - je li Isus ispravan, je li on za Njega. Tek nakon Isusova uskrsnuća u njima se budi vjera. Jakov je krenuo za Isusom i odrekao se vlastite obitelji. Njihova majka Ivana i Jakova dolazi kod Isusa i pita ga bi li mogao jedan sin bit mu s lijeva, a drugi s desna - Isus joj odgovara - ne određujem ja to nego Netko drugi. Tipično kako se događa danas u našem svijetu - namještanje preko veza i vezica. Kad nam se događa nešto što nije po vašem planu i pitamo se kako to? Isus nam pokazuje danas da to nije rađeno po Božjim zakonima. Isus im i nama kaže možete biti moji, ako ćete piti kapi iz čaše iz koje ću ja piti. Eto nam pravog puta, kojeg je sv. Jakov naknadno otkrio - kada? Kad je upoznao Isusa Krista cijelim svojim bićem. Zato nam je sv. Jakov uzor - prihvati Isusa Krista cijelim svojim bićem i po cijenu vlastitog života“, poručio je.

Na kraju se nazočnima obratio župnik fra Matija Matošević i zahvalio propovjedniku na poučnim riječima, kao i braći svećenicima koji su koncelebrirali, zahvalio je župnom zboru koji su se odazvali, iako su bili na godišnjem odmoru, što su pjesmom i glazbom pratili ovo svečano misno slavlje, svima onima koji su uredili crkvi za ovu svečanu euharistiju. Zahvalio se svima onima koji su pripremili svježe kolače za goste koji će nas zabavljati umijećem plesa i glazbe. Pozdravio je i naše goste KUD Kraluš iz Stupnika, koji su ispred crkve na trgu Sv. Jakova održali prigodni folklorni koncert. Koncert smo htjeli podići nivo proslave župnog zaštitnika na veći nivo, kako bi se župljani zainteresirali i da ne idu na blagdan sv. Jakova u Marinu. Kud Kraluš iz Stupnika izveo je program od jedan sat vremena te izveo pet koreografija, a u intermecu, dok su se presvlačili svirao je tamburaški sastav KUD-a poznate narodne melodije Međimurja, Posavine, Like i Slavonije. Poslije svake otplesane koreografije nagrađeni su od publike velim pljeskom - što je znak da se trebamo preko kulture zbližavati u kulturnom i gospodarskom smislu. Zahvaljujemo našem "Malom Lado-i" što je razveselio strane i domaće turiste i preko njih jednu turističku promociju Hrvatske.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...