Proslava blagdana sv. Ilije u Studencima

Ove godine stanovnici Studenaca u općini Lovreć  obilježili su blagdan svoga zaštitnika sv.Ilije na doista dostojanstven način. Proslava zaštitnika župa uz prigodni dernek, fjeru ili brgulju tradicija je većine dalmatinskih mjesta. No, proslava u ovoj drevnoj zabiokovskoj župi je po mnogo čemu posebna. Naime, proslava svetog Ilije ili Ilina, kako navedeno slavlje zovu Studenčani, je jedini dernek koji se očuvao u zapadnom dijelu Imotske krajine te se uz njega uz bogate duhovne sadržaje veže i bogat kulturno-umjetnički i športski program, koji svake godine osmišljavaju mladi Studenčani.

U duhovnom smislu ova je župa jedna od onih u kojoj su najbrojnija duhovna zvanja što potvrđuje i ovogodišnji predvoditelj misnog slavlja mladomisnik prof. dr. don Marko Trogrlić, koji se nakon bogate znanstvene karijere odlučio na svećenički poziv. Don Markovom su se slavlju pridružili, uz brojne svećenike, i svi oni živući svećenici koji su sa Studenaca – fra Jakov Udovičić, fra Bone Bilić, fra Ante Bilić, fra Ivica Udovičić, fra Ante Udovičić, bogoslov Mirko Šakić, novak Mate Šakić te postulant Marko Udovičić, koji se nakon završetka studija povijesti i engleskog jezika odlučio na svećenički poziv.

Kulturno umjetnički i športski program Iline je u znaku 25. po redu Studenačkog lita, koje traje od svetkovine sv. Ante, (13. lipnja) do sv. Roka (16. kolovoza), a ove godine je u znaku 8. po redu Susreta klapa Dalmatinske zagore, koji je utemeljio Mario Cikojević. Mario se nakon završetka studija veterine vratio u rodne Studence, zasnovao obitelj te aktivno sudjeluje u vođenju Pjevačkih zborova, Klape Mihovil i svim kulturnim događajima. Studenačko je lito poznato po sada već tradicionalnoj praćkijadi i Dječjoj olimpijadi – natjecanju u starim dječjim igrama koje su nakon završetka studija i povratka u rodne Studence osmislili Ante Babić, Ivana Bilić, Zvonko Babić, Domagoj Udiljak te po brojnim drugim zabavnim i gastronomskim sadržajima, u kojima uživaju svi posjetitelji te sve brojniji turisti, a koje priređuju Ante Bilić Nosić, Zdeslav Bilić Centić, Ognjen Bilić Pavlinović, Duje Babić i brojni drugi koji su već završili studij, vratili se i zasnovali obitelj ili su pri završetku studija te se planiraju vratiti u rodno mjesto. U svemu im pomažu već afirmirani Studenački poduzetnici koji su pokazali kako su ljubav prema zavičaju i veliki entuzijazam ipak najvažniji.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...