Radun: Proslava blagdana Kraljice Mučenika

Molitvom krunice i procesijom s kipom Majke Božje kojeg su nosili ovogodišnji krizmanici ulicama Raduna u Kaštel Starom, potom misnim slavljem koje je 25. svibnja predvodio don Mijo Grozdanić, župa Kraljice Mučenika - Radun proslavila je 25. svibnja, blagdan svoje nebeske zaštitnice – Kraljice Mučenika. Svojim prisustvom misno slavlje su uveličali uz župnika don Matu Škaričića i župnik Kaštel Starog don Lovre Šola, te župnik Solinskih Mučenika don Ante Matešan.

Duhovna priprava započela je u četvrtak, 23. svibnja, u crkvi u Radunu pobožnošću krunice te misnim slavljem koje je uveličao zbor mladih župe Uznesenja BDM Katuni – Kreševo, a nakon svete mise, uslijedilo je cjelonoćno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

U petak, 24. svibnja misno slavlje predvodio je također don Mijo Grozdanić, a pjevao župni zbor Kraljice Mučenika. „Ugledajmo se na Majku Božju, probudimo svijest o tome kako je ona rekla Bogu ''Neka mi bude po tvojoj riječi', i ne samo rekla već je to i mislila, predragi brate i sestro. A da bi to i nama postalo moguće, potrebno se Bogu predati i reći mu to svakoga dana ispočetka. Tada će i najveći problemi postati najlakši. Ukoliko se ugledamo u Nju, Kraljicu mučenika, i mi možemo doći u Kraljevstvo nebesko. Žena koja je tako malo riječi rekla u evanđelju, ali je svaki dan živjela u svemu s povjerenjem u Boga. To je tajna života. Sve može onaj koji u svemu ima povjerenja u Boga“, rekao je don Mijo u duhovnoj pripravi za sami blagdan.

Na sami dan proslave, u propovijedi don Mijo se osvrnuo na to od kuda naziv Mučenica kad u biti Blažena Djevica Marija nikada nije bila izravno mučena. Ne izravno, ali koliki li je silan užas Blažena Djevica Marija morala osjećati kada je prisustvovala muci i raspeću svoga Sina. „Kako joj je nagovijestio sveti Šimun u trenutku prikazanja Isusa u Hramu, njena bol bila je mač koji joj je probo dušu. Majka Isusova Marija i naša Majka, najveću snagu pokazala kada je mrtvo tijelo svoga Sina primila na svoje ruke i svoju i s tim prinosom Krista mučenika nebeskom Ocu ujedinila i svoju patnju. Zato Mariju povezujemo s nazivom Kraljica Mučenika“.

Na samom kraju zazvao je zagovor Blažene Djevice Marije na sve prisutne, da Majka uvijek bude prisutna u našim životima, da možemo pobijediti neprijatelja i gledati u Krista po uzoru na Nju.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...