Proslava sv. Josipa u Dugom Ratu

U utorak, 19. ožujka 2019., svečano je proslavljen blagdan sv. Josipa, zaštitnika župe i Općine Dugi Rat. Kako bi se na dostojan način duhovno pripremili za ovaj poseban dan, župa u Dugom Ratu se intenzivno pripremala kroz devet srijeda sv. Josipu te trodnevnicom uoči same svetkovine.

Prvi dan trodnevnice predvodio je župni vikar u Solinu don Stanko Kaćunić, dok je drugi dan jutarnje nedjeljne sv. mise predvodio profesor na splitskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu dr. sc. don Marijo Volarević, a večernju svetu misu predvodio je župnik u Podstrani don Nikola Mikačić. Svetu misu na posljednji dan trodnevnice predvodio je župnik s Ravnih Njiva mons. Jure Vrdoljak.

Ophod s kipom sv. Josipa započeo je molitvom litanija svecu, uz moderiranje profesora na splitskom KBF-u dr. sc. don Ante Mateljana te uz pjevanje mješovitog župnog zbora uz pratnju Marka Vrkića na orguljama. Kip su naizmjenično nosili članovi HVIDRE, Hrvatske vojske i policije, dugoračkih vatrogasaca i članova župnog pastoralnog vijeća.

Svečanu koncelebriranu svetu misu predvodio je ove godine don Vinko Sanader, katedralni župnik sv. Lovre u Trogiru, u zajedništvu sa župnikom don Božom Ćubelićem, dr. sc. don Marijom Volarevićem koji je na ispomoći svake nedjelje u Dugom Ratu i brojnim drugim svećenicima. Ovogodišnju proslavu sv. Josipa, još su više uzveličala i dva đakona Splitsko-makarske nadbiskupije, don Jure Lovrinčević i don Josip Ulić, koji su asistirali kod oltara i naviještali Riječ Božju.

Na samom početku svoje prigodne homilije, don Vinko Sanader naglasio je veličinu i važnost sv. Josipa te njegovu značajnu ulogu u Božjem planu spasenja. U nastavku svoje propovijedi, progovorio je o temeljnoj zajednici našeg društva – obitelji, o ulozi djece, roditelja, starijih i nemoćnih te je istaknuo neke poteškoće s kojima se današnja obitelj suočava.

Na kraju svete mise, župnik don Božo Ćubelić se zahvalio svima koji su doprinijeli svečanosti i dostojanstvu ovoga slavlja. Euharistijsko slavlje završilo je svečanim blagoslovom i himnom Lijepa naša.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...