Blagdan Gospe Lurdske i Dan bolesnika u Trogiru

U svetištu blaženog Augustina Kažotića, u crkvi sv. Dominika u Trogiru, 11. veljače 2019., svečano je proslavljen blagdan Gospe Lurdske i Dan bolesnika. Ovom blagdanu prethodila je devetnica i molitva Gospine krunice.

Svake godine održavala se procesija s Gospinim kipom kroz klaustar, a ove godine po prvi put zbog velikog broja vjernika koji su došli od Omiša do Pirovca procesija je održana po dosta jakoj buri oko samostana i crkve kroz ulice. Na čelu procesije bio je fr. Ante Kazoti, potom križ i dvije velike svijeće, crkveni zbor, svećenici iza kojih je zavjetno nosio Gospin kip jedan gospodin. Za vrijeme procesije zvonila su crkvena zvona, što je davalo poseban ugođaj u ovo zimsko noćno vrijeme. Bilo je veličanstveno vidjeti toliko upaljenih svijeća u crkvi koja je bila potpuno ispunjena. Svečano misno slavlje predvodio je starješina dominikanskog samostana, odnosno svetišta bl. Augustina Kažotića - prvog hrvatskog blaženika fr. Petar Galić OP uz suslavlje fr. Mate matijasa Farkaša te asistenciju fr. Ante Kazotija i studenta splitske teologije Ivana Turkalalja iz Nove Gradiške uz pratnju crkvenog zbora kojim ravna orguljašica Katarina Čičić.

U propovijedi fr. Petar je okupljene prisjetio na lurdska događanja i ukazanja te na čudesna ozdravljenja koja se vezuju uz Lurd. „Imamo ozdravljenja i 'čudo'. Čudo je kategorija neprotumačiva znanstvenim objašnjenjem. Dogodila su se tisuća ozdravljenja, a znanost je zamukla bez objašnjenja za 70 njih, gdje su nekim izrasli neki putovi - kosti - neki organi koje su osobe izgubile“, kazao je fr. Petar te naglasio zašto nam je nebo došlo na takav način po Gospi da probudi u nama vjeru. isus šalje svoju Majku da u nama probudi vjeru. „Kada se događaju najvažniji događaji kod ljudi - često nam se dogodi gubitak. Gubimo zdravlje, mir, sigurnost, ispunjamo se strahovima, psihički smo opterećeni, depresivni, razdvojeni...Danas je mnogo bolesti modernog vremena. Od te užurbanosti izgubi se mir u vlastitom srcu, mir u međusobnim odnosima. Danas su nam bolesne obitelji. Isusova Majka kad se pojavljuje želi nas uvijek uputiti na svoga Sina - Isusa Krista. Bez Njega nema mira, blagoslova, obnove, oslobođenja i pomirenja. Evanđelje nam je uvijek smjernica i Gospa za naše nedostatke i gubitke usmjerava nas na svog sina. Ona Njemu dolazi i govori o našim manjkavostima, slabostima, bolestima. Gospa Lurdaska privlači nas iz dimenzije naših bolesti. Bolesti nisu samo fizičke, koje nas opterećuju, nego duhovne i duševne. Isus, kad nas ozdravlja, želi nas cjelovite...On nas želi zahvatiti u čitavi život. On sve zna o nama, želi da mu se mi otvorimo, da mu kažemo - npr. od kada nas je sotona svezao...To je ta sigurnost koju Isus želi uliti u našu vjeru na kojeg ga potiče njegova Majka. Ona kaže kao u današnjem Evanđelju. "Što god Vam On kaže - vi učinite". On kaže donesite meni svoje stanje - posude svoga života da ih Ja pregledam i da ih ispunim. Donesite Isusu svoje stanje i On će ga okrijepit , iscijeliti i osloboditi od svake nevolje“, kazao je fr. Petar.

Nakon svečanog misnog slavlja skoro su svi nazočni vjernici primili bolesničko pomazanje od fr. Petra i fr. Matijasa.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...