Blagdan Gospe od 'mlika' - Gospe kraj mora

U župi Sv. Jakova apostola u Trogiru proslavljen je, 2. veljače, blagdan Gospodinova prikazanja – Svijećnica u ranoromaničkoj crkvici Gospe kraj mora koja je starim Trogiranima poznatija pod imenom Gospa od mlika. Procesiju po kišovitom vremenu oko crkvenog predvorja   i misno slavlje predvodio je župnik fra Matija Matošević, uz pratnju župnog zbora i nazočnost velikog broja Gospinih štovatelja iz cijelog grada. Misi koja je predvođena na Prikazanje Isusovo u hramu, prethodila je molitva krunice i blagoslov svijeća te majki, posebno onih koje su dojilje, kao i male djece, trudnica i onih koje imaju problema sa začećem.

U propovijedi fra Matija je napomenuo kako je od naših hrvatskih katedrala najviše njih posvećeno Blaženoj Djevici Mariji, a ima mnogo crkvica i kapelica koje su posvećene istoj. Tako je i ova crkva u kojoj održavamo misno slavlje posvećena Gospi, i to po, trogirskoj tradiciji, Gospi od 'mlika'. Kad pogledamo ovu crkvu, možemo vidjeti koliko je zdanje staro i kako su građeni svodovi jer se u to vrijeme nije radilo suvremenom mehanizacijom kao danas, tako da su se znale graditi crkve po deset i više godina. Ova crkva ima važnu povijest, ne onu povijest što se opisuje borbom Trogirana i Splićana, nego povijest našega spasenja, povijest onoga što ljudima donosi radost, a nitko im ne može dati radost osim Gospe i njenog Sina. „Kako je Blažena Djevica Marija imala puno pouzdanje u Boga i bila mu zahvalna na darovanom životu kada je Isusa prikazala u hramu. I mi smo kao male bebe prikazani u hramu na krštenju gdje su naši roditelji zahvalni Bogu za darovani život. Svatko od nas je kao jedna posebna svijeća koju treba čuvati da se ne ugasi, čuvajući se grijeha i zla, da bismo svi skupa davali jedno veliko svjetlo i tjerali tamu - zlo. Mi moramo zahvaljivati Bogu na darovanom životu kroz cijeli život kada nam je dobro i kada nam je teško. Tko među nama zahvaljuje na križu i patnji po čemu postaje najbliži Bogu“.

Fra Matija je nadodao da ovu kapelicu povezujemo sa nekom drugom kapelom posvećenoj blaženoj Djevici Mariji, a to je u Betlehemu. U Betlehemu kada je blažena Djevica Marija rodila Isusa, naređeno je od Heroda da se sva mala djeca moraju smaknuti - ubiti. Onda se Bog javio preko anđela Josipu da bježe u Egipat sa Djetetom – Isusom i Blaženom Djevicom Marijom. Dok su oni izlazili iz te špilje prema Egiptu, Blaženoj Djevici Mariji palo je nekoliko kapi mlijeka na zemlju. Na tom mjestu sagrađena je kapelica i obnovljena prije desetak godina, čuvaju je franjevci više od 800 godina i zove se kapelica od mlijeka pa se tako i ova naša kapelica ili crkva popularno u narodu naziva crkva Gospe od 'mlika' Blažene Djevice Marije. „Vidimo koliko smo povezani sa tim svetim mjestima. Povijest kaže da majke koje su željele imati djecu, a nisu ih mogle imati, dolazile su u ovu crkvu da se pomole Gospi i Bogu te su im mnoge molitve uslišane. Također su tu zalazile majke dojilje da im Gospa i Bog podare što više mlijeka jer u to vrijeme nije bilo zamjenskoga, a znamo što bi to značilo za djecu kad nemaju majčina mlijeka. Po tome je ova crkvica dobila ime Gospa od 'mlika'“. Završio je s željom da otvorimo svoje srce, svoju dušu, pamet i misli Gospodinu kako bi nam On dao svoje misli i svoju pamet da znamo kako ćemo najbolje činiti u ovom životu kako bismo postigli vječni život.

Oltar ukrašava kip Gospe od mlika, dar pok. župnika ove župe fra Ive Sadrića, dvije slike na zidovima: Gospa sa Isusom i crtež Sv. obitelji su dar onih koji su dobili uslišanost molitve u ovoj crkvici. Procjenjuje se da ova crkvica potječe iz 11. stoljeća i danas je najsačuvanija ranoromanička hrvatska crkva. U 13. stoljeću je nadograđena kao uspomena i zavjet za pobjedu Trogirana u pomorskoj bitci sa Splićanima, a bitka se odvijala na moru ispred crkve i vodila se navodno zbog zemljišta na Čiovu kojeg je Bela IV. darovao Trogiranima, dok su ga Splićani svojatali - Splićani su govorili: "Čije je ovo" i po toj uzrečici i otok je dobio ime Čiovo koji danas pripada jednim dijelom Splitu - Slatine, a ostatak gradu Trogiru, a danas je formirana na njemu i općina Okrug.

U njoj je mladu misu služio Biskup Ban Petar Berislavić. Nedavno se na inicijativu profesorice povijesti Katice Maravić iz OŠ 'Petar Berislavić', kada je ujedno i Dan škole počela održavati misa zadušnica 20. svibnja za biskupa bana Petra Berislavića, tj. na dan kada je poginuo 1520. godine u obrani Hrvatske protiv Turaka. Crkva je obnovljena 1997. i sačuvana od propadanja, a orkansko nevrijeme 2004. godine iščupalo je stoljetne borove u predvorju crkve. Tadašnji gvardijan pok. fra Stjepan Pupić Bakrač pobrinuo se i posadio masline, pod čijim vodstvom je obnovljena ova crkva i još sedam crkava u župi. Pok. župnik fra Ivo Sadrić posijao je travu, tako da je ta crkvica uz more sada u sasvim novom ambijentu. Ovu godine se nije obistinila narodna poslovica "Kandelora, snig do mora - zima fora, a sv. Blaž kaže da je laž, 'gliština' kaže da je istina". Zadnji obilniji snijeg je pao 2005. godine na noć Kandelore i sv. Blaža.

Pri karaju misnog slavlja fra Matija je svim nazočnim i njihovim obiteljima udijelio posebni blagoslov i zahvalio svima koji se brinu oko ove povijesne crkvice.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...