Blagdan Gospe Ranjene proslavljen u splitskoj konkatedrali Sv. Petra

Poslije trodnevne duhovne priprave, konkatedralna župa sv. Petra apostola u Splitu proslavila je, 20. siječnja, svoj zavjetni blagdan - Ranjenu Gospu.

Središnje euharistijsko slavlje predvodio je don Ante Rako, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.

U prigodnoj propovijedi prisjetio se minulih ratnih stradavanja Splita te podsjetio da se trenutno u svijetu odvija više od pedeset ratnih sukoba te da se, nažalost, po pitanju stradavanja i rana kojih rat ostavlja, mijenja samo lokacija. Također progovorio je i o ranama koje jedni drugima i u miru nanosimo, te o brojnim pogibeljima koje trenutno pogađaju naš narod, poput abortusa, ovisnosti, nepravde, iseljavanja i sl. „Svatko od nas nosi svoje rane, još od najranije dobi. Prinesimo ih našoj Majci. Želim da smognete snage ući u našu kapelu i suočiti se s našom Gospom Ranjenom, da smognete snage izreći joj svoje rane, ali i priznati rane koje mi zadajemo drugima te da se, uz njenu i pomoć njezina Sina, borimo protiv novih ranjavanja“, zaključio je predvoditelj.

Na kraju misnog slavlja riječi zahvale don Anti i svim župljanima uputio je župnik don Radojko Vidović. Slavlje je pjesmom obogatio župni mješoviti zbor pod ravnanjem prof. Mirka Jankova.

Kapela Ranjene Gospe nalazi se u prizemlju stambene zgrade u sklopu konkatedrale. U njoj je stari Gospin kip iz nekadašnje crkve Svetog Roka, koji je nakon što je prenesen u staru crkvu sv. Petra koja je 3. siječnja 1944. godine bombardirana, oštećen i konzerviran. U kapeli se od njezinog otvaranja svakog dana obavlja cjelodnevno klanjanje pred izloženim Presvetim Sakramentom. Kongregacija za Bogoslužje 14. veljače 1987. dozvolila je slavljenje Gospe Ranjene pod tim nazivom.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...