U crkvi sv. Frane proslavljena Svetkovina Bezgrešnog začeća BDM

U crkvi sv. Frane na Obali u Splitu u petak, 8. prosinca, proslavljena je svetkovina Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Središnje svečano misno slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u zajedništvu s župnikom i gvardijanom samostana sv. Frane fra Žarkom Relotom i drugim svećenicima. Pozdravljajući na početku misnoga slavlja Nadbiskupa i vjernike fra Žarko je napomenuo kako se ova svetkovina već tradicionalno slavi u ovoj splitskoj franjevačkoj crkvi.

„Nitko nije tako povezan s Gospodinom kao Marija. Povezana je s pripravom i dolaskom Gospodinovim, s njegovim rođenjem i životom i s konačnim njegovim drugim dolaskom kojega mi u nadi očekujemo, a koji se ostvario u punini s njezinim uznesenjem na nebo“ kazao je nadbiskup Barišić uvodeći u misno slavlje.   

„Nazivamo je bezgrešnom“, nastavio je u propovijedi nadbiskup, „milosti puna jer je ispunjena Božjom ljubavlju koja je oslobađa od grijeha. Marija svojim životom svjedoči povjerenje koje je imala u Gospodina kada govori 'evo me'. Ona je rasla u vjeri i razmišljala je o događajima. Koliko se mi zatvaramo, bježimo, nemamo povjerenja u Gospodina“ zapitao je nadbiskup i dodao kako smo zato prazni, stojimo i bez života smo. Nadodao je kako ovu milost koju je Gospodin dao Mariji želi dati i nama koji nismo zaštićeni od istočnog grijeha, ali smo očišćeni. I mi iako grešni kao njezini sinovi i kćeri uživamo milost i blagoslov njezine vjere, njezine uloge u povijesti spasenja kao majke Isusa Krista, njezinoga 'evo me'. „Gospodin nas želi hrabriti, čistiti, osvježavati svojom milošću i želi da njegovu volju ugradimo u svoj život, a to znači ponoviti ono što je Marija rekla 'evo me'. To znači biti prisutan odgovornošću, zauzetošću, ne bježati, zaobilaziti i ne dozvoliti grijehu da unese nesreću, smrt, nezadovoljstvo, jer za život smo stvoreni. Nadbiskup se osvrnuo i na vrijeme adventa u čijem je središtu svetkovina Bezgrešnog začeća kao srce adventa. Potaknuo je vjernike kako je ovo vrijeme rasta u svom čovještvu, svojoj ljudskosti, vjeri i majčinstvu topline Božje koja ga uprisutnjuje i rađa. Zato advent ne bi smio biti prazno vrijeme u kojem će svega biti osim ljudskih odnosa, vjere, svjedočenja naglasio je nadbiskup.

Na kraju propovijedi spomenuo je obilježavanje 100te godišnjice marijanskog pokreta Vojske bezgrešne te podsjetio kako je primjer ljubavi prema Bogu njihov utemeljitelj bl. Maksimilijan Kolbe koji je poput Marije rekao 'evo me'. Svečano misno slavlje svojim pjevanjem je uzveličao župni zbor. 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...